Aardbevingsgedupeerden bij informateurs nieuwe kabinet

Johan Remkes
Johan Remkes © Marcel van Hoorn/ANP
Mensen die gedupeerd zijn door de aardbevingen in Groningen krijgen een uitnodiging om hun verhaal te doen aan de onderhandelaars die praten over een nieuw kabinet. Ook gaan de informateurs naar het Groninger provinciehuis om daar gesprekken te voeren.
De informateurs Remkes en Koolmees zeiden op een persconferentie maandag dat de partijen op die manier een begin willen maken met de nieuwe bestuurscultuur. Ook slachtoffers van de toeslagenaffaire mogen meepraten.

Verhouding burgers en overheid

De gesprekken moeten duidelijk maken hoe de verhouding tussen de burgers en de overheid kan worden verbeterd, zei Koolmees. Ook het veelbesproken Kamerlid Pieter Omtzigt krijgt een uitnodiging. Hij is de enige fractievoorzitter die nog niet met een informateur heeft gesproken, omdat hij lange tijd ziek thuis zat.
Daarnaast komen ook nog experts langs, zoals de directeur van het Centraal Planbureau, de president van De Nederlandsche Bank en een groep topambtenaren. Zij moeten duidelijkheid geven over de financieel-economische situatie. Ook mensen van de Belastingdienst, het COA en de IND sluiten aan.

Provinciehuis

Volgens Koolmees zijn inmiddels alle onderwerpen een keer aan de orde geweest in de onderhandelingen. 'De kop is eraf, maar er is nog heel veel werk te doen.'
De onderhandelingen gaan de komende tijd ook weer een aantal keer op een andere locatie plaatsvinden. Van 27 tot 29 oktober gaan de onderhandelaars en de informateurs weer naar landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Daar verbleven ze ook al in september. Later worden er ook nog gesprekken gevoerd in het Groningse provinciehuis.

Onderhandelingen

Een kleine twee weken geleden begonnen de onderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Eerder bleek een kabinet met de twee linkse partijen PvdA en GroenLinks niet mogelijk omdat VVD en CDA daar niet in wilden meegaan.