Minister Grapperhaus: snel 800 extra opvangplekken voor asielzoekers

Het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft sinds september 2020 een versoberde opvang voor veiligelanders
Het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft sinds september 2020 een versoberde opvang voor veiligelanders © ANP/Kees van de Veen
Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft burgemeesters gevraagd snel 800 opvangplekken voor vreemdelingen in te richten. De komende weken moeten er nog eens 1500 bij komen. Dat deed hij omdat de nood hoog is in de asielketen.
Met name in Ter Apel is de situatie schrijnend vanwege de enorme toeloop van mensen die asiel aanvragen, met name vanuit Afghanistan.

Ziektes

Volgens burgemeester Velema en de politieke partijen van Westerwolde is de situatie rond het aanmeldcentrum en het asielzoekerscentrum onhoudbaar. Velema vreest onder meer dat er ziektes zullen uitbreken onder de buitenlandse bewoners.
Ook burgemeester Schuiling van Groningen mengde zich namens de Veiligheidsregio Groningen in de discussie. Hij riep voor aanvang van het Veiligheidsberaad maandagavond burgemeesters van andere gemeenten op Ter Apel te ontlasten door ook asielzoekers op te nemen.

Minderjarige vreemdelingen

Grapperhaus deed zijn oproep in hetzelfde Veiligheidsberaad, waar de burgemeesters uit alle veiligheidsregio's overleggen. Het probleem is volgens zijn ministerie dat veel van de opvanglocaties, waar nu Afghaanse evacués zitten , maar korte tijd beschikbaar zijn. Er is behoefte aan plekken waar ze langer kunnen blijven.
Met name opvangplaatsen voor minderjarige vreemdelingen die zonder familie naar Nederland komen zijn nodig, zegt de minister. Er zijn 800 extra plekken nodig 'op korte termijn', plus nog eens 1500 'die binnen enkele weken operationeel kunnen zijn', aldus het ministerie.

11.000 opvangplekken

Die laatste categorie zou 'voor een zo lang mogelijke periode 'beschikbaar moeten komen. Hoe op dat verzoek is gereageerd, wilde het ministerie niet zeggen. Er wordt ook nog altijd gezocht naar 11.000 opvangplekken voor mensen die nu in de opvang zitten, maar eigenlijk zouden moeten doorstromen naar een woning.