Westerwolde lijkt vertrouwen in COA kwijt: harde afspraken over Ter Apel in de maak

Opvanglocatie in Ter Apel
Opvanglocatie in Ter Apel © ANP
De gemeenteraad van Westerwolde lijkt het vertrouwen in het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) collectief kwijt te zijn. 'Het blijkt een onbetrouwbare partner te zijn', zegt bijvoorbeeld de grootste partij, Gemeentebelangen. De raad probeert door nieuwe afspraken af te dwingen het vertrouwen terug te krijgen.
Volgens alle partijen worden afspraken tussen de gemeente en het COA stelselmatig niet nagekomen. 'Men ziet ons ook niet als gelijkwaardige partner', vindt CDA-fractievoorzitter Herma Hemmen.

Nieuwe afspraken, of contract ontbinden

De partijen balen er bijvoorbeeld van dat het COA de gemeente niet actief informeert als het aantal asielzoekers in Ter Apel boven de afgesproken 2.000 groeit. De afgelopen weken is dat meerdere keren gebeurd. Ook verzuimt het COA te vaak incidenten te melden, vindt de raad. 'We moeten geregeld via bekenden of social media horen dat er een incident heeft plaatsgevonden', zegt raadslid Paul Timmermans.
De gemeenteraad probeert het vertrouwen terug te krijgen door verschillende afspraken met het COA af te dwingen. Zo wil de raad dat het COA het zelf laat weten als de 2.000 plekken in het aanmeldcentrum worden overschreden, er incidenten zijn of als afspraken niet na worden gekomen.
De partijen willen dat het COA een dwangsom aan de gemeente betaalt als afspraken niet worden nagekomen. Als het COA de nieuwe, vanuit de gemeenteraad opgelegde, afspraken niet accepteert, dreigen de partijen het contract met het COA op te zeggen. Hoewel geen partij er (vanwege de economische belangen) op uit is het aanmeldcentrum kwijt te raken, ligt die optie dus toch weer op tafel.

Onvrede over ketenmariniers

Verschillende raadsleden uitten maandagavond tijdens een ingelaste raadsvergadering hun onvrede over de afwezigheid van de zogenoemde ketenmariniers. Die zijn in 2019 aangesteld, toen de overlast door asielzoekers uit veilige landen bewoners, ondernemers en buschauffeurs in Ter Apel begonnen te storen. Toenmalig staatssecretaris Mark Harbers (VVD) zag de ketenmariniers als een belangrijke methode om de problemen in Ter Apel het hoofd te bieden.
Raadsleden beginnen echter te morren. 'Het is vreemd dat de ketenmariniers vanavond niet aanwezig zijn', zegt Wim Eilert (PvdA). 'Ze schitteren in afwezigheid.' Gerard Heijne (Gemeentebelangen) is het daarmee eens. 'We hebben ze al een jaar niet gezien', zegt hij.
Burgemeester Velema geeft aan dat de ketenmariniers vooral op de achtergrond bezig zijn, om problemen in bijvoorbeeld de bussen rond Ter Apel het hoofd te bieden. In november heeft de gemeenteraad een bijpraatsessie met de ketenmariniers.