Verkeersmedewerker ringweg spot kangoeroe: 'Dit is niet goed!'

De ontsnapte wallaby bij de westelijke ringweg in Stad
De ontsnapte wallaby bij de westelijke ringweg in Stad © Joop Hermse/Twitter/Beeldbewerking RTV Noord
De ontsnapte wallaby in de stad Groningen laat zich lastig vangen. Maandagnacht dook het beest ineens op rond de westelijke ringweg, bij de afslag Hoendiep.
Joop Hermse, die voor zijn werk op de ringweg werkt, spotte het dier op de Atoomweg, toen zijn nachtdienst er bijna op zat. 'Ik dacht: dit is niet goed!', vertelt hij.

Vangen wederom mislukt

Toen hij de afrit nam, zag hij de kangoeroe in de berm zitten. Plots werd het gevaarlijk toen het dier de weg overstak en het er even op leek dat hij de zuidelijke ringweg op wilde springen.
Tekst gaat verder onder tweet:
'Ik belde toen direct 112', zegt Hermse. 'De politie vertelde dat ze de Dierenambulance wilde inschakelen, maar dat ze nog sliepen. Uiteindelijk is de politie zelf gekomen, maar het vangen is niet gelukt.’
Hermse plaatst voor zijn werk borden en wegafzettingen op de ringweg rondom Stad. 'Misschien moeten we maar een bord gaan neerzetten met daarop: pas op, overstekende kangoeroes', grapt hij.
Later die nacht spotte Hermse het dier weer, op een andere plek rond de ringweg:

Niet de eerste ontsnapping

De wallaby is voor de tweede keer in korte tijd ontsnapt. Het dier ontsnapte eind september voor het eerst, waarna agenten met hulp van de Dierenambulance het dier in een kooi wisten te krijgen.
De kleine kangoeroe verblijft normaal gesproken in de nabijgelegen Bamboo Lodge, met daaromheen hekwerk van 2,5 meter hoog. 'Een wallaby moet een hek hebben van minimaal 1,60 meter. Ons hek is dus hoog zat. Alleen moet er ergens dus een gat in het hek zitten. Hij is nieuwsgierig geworden', vertelde de eigenaar eerder.
In Nederland is het toegestaan om een exotische diersoort als een wallaby als particulier te houden. Het hanteren en opvoeden van het dier vereist wel specialistische kennis.