Instellingen

Stadjer (39) probeert in Leer met valse vaccinatiebewijzen coronapas te krijgen

Een Duitse politiewagen net over de grens in de gemeente Leer
Een Duitse politiewagen net over de grens in de gemeente Leer © ANP
Een 39-jarige man uit de stad Groningen heeft maandag in een apotheek in het Duitse Leer geprobeerd met valse vaccinatiebewijzen een digitale coronapas te verkrijgen.
De Groninger werd daarop aangehouden door de Duitse politie.
De man kwam rond 16.00 uur de apotheek binnen en overhandigde drie vaccinatiekaarten, die vervolgens gecontroleerd moesten.
Omdat de apotheekmedewerkers tekortkomingen in de overgelegde documenten zagen, namen zij contact op met lokale politie, meldt de Ostfriesische Nachrichten.

Vervalste stempels

In de documenten stond dat de man in het vaccinatiecentrum in Noordrijn-Westfalen zijn vaccinaties zou hebben gehad, maar dit was in feite nooit gebeurd. Op de vaccinatiebewijzen stonden vervalste stempels.
De drie vaccinatiekaarten zijn in beslag genomen. Tegen de man wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, meldt de Duitse krant.
Nederlanders konden zich de afgelopen maanden ook in Duitsland laten vaccineren, als zij in Duitsland woonden of werkten. De vaccinatiecampagne verliep alleen sneller dan de registratiesystemen aankonden. Daarom werd bepaald dat ook apotheken, op vertoon van identificatie en een vaccinatiebewijs, de inentingen mogen registreren.