Noodopvanglocaties asielzoekers in Groningen gaan maandag open

De voormalige XL-coronateststraat bij Meerstad waar asielzoekers opgevangen gaan worden
De voormalige XL-coronateststraat bij Meerstad waar asielzoekers opgevangen gaan worden © Martijn Klungel/RTV Noord
De twee noodopvanglocaties voor asielzoekers in de stad Groningen worden volgende week maandag in gebruik genomen. Ze bieden plaats aan in totaal 375 personen, die via het aanmeldcentrum in ter Apel ons land zijn binnengekomen.
Een van de twee locaties is een woonschip dat komt te liggen bij de Antwerpenbrug over het Oude Winschoterdiep. Het schip biedt onderdak aan 175 asielzoekers en zal waarschijnlijk tot eind maart 2022 daarvoor worden gebruikt. De aanlegplaats wordt de komende dagen in orde gemaakt. Dat schrijft de gemeente in een informatiebrief aan omwonenden en bedrijven in de omgeving van de brug.

'Naar verwachting'

De andere noodopvang komt in een pand aan de rand van het dorp Meerstad. Daar zat tot voor kort een XL-coronatestlocatie die inmiddels is gesloten. Het pand wordt nu gereed gemaakt voor de opvang van tweehonderd asielzoekers.
'Deze opvang wordt naar verwachting ook op maandag 25 oktober in gebruik genomen', aldus een woordvoerder van de gemeente. Vorige week meldde de gemeente al dat deze locatie tot eind dit jaar beschikbaar is voor de opvang van asielzoekers.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de huisvesting van de asielzoekers. Het COA kampt met een nijpend gebrek aan opvangplekken. Alle azc's in ons land zitten vol. Bovendien is de toestroom van nieuwe asielzoekers bij het landelijk aanmeldcentrum in Ter Apel de laatste tijd groter dan gemiddeld.

Burgemeester: 'Inhumaan'

Volgens burgemeester Jaap Velema van Westerwolde en de Groninger burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van Veiligheidsregio Groningen, is de situatie in het aanmeldcentrum inmiddels 'inhumaan' te noemen.
'Kinderen spelen er in en met afval', zei Schuiling maandag voor de microfoon van RTV Noord. Schuiling eist van zijn collega-voorzitters van de andere veiligheidsregio's dat zij op korte termijn extra noodopvanglocaties beschikbaar stellen om de druk op 'Ter Apel' te verlichten.
Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie beloofde maandag dat op korte termijn in ieder geval achthonderd tijdelijke opvangplekken beschikbaar komen. In de weken daarna moeten daar nog eens 1500 bij komen.

'Extra opvang hard nodig'

De extra opvangmogelijkheden zijn hard nodig, vinden ook deze asielzoekers die momenteel verblijven in het aanmeldcentrum in Ter Apel: