Donar wacht loodzware opgave: ‘Bayreuth is favoriet in de poule’

Donar-speler Henry Caruso in actie tegen London Lions
Donar-speler Henry Caruso in actie tegen London Lions © JK Beeld
De basketballers van Donar beleven een moeizame periode. In de competitie werd al twee keer verloren, en Europees kenden de Groningers eveneens een slechte start. Dinsdagavond wacht ook nog eens ‘de favoriet van de poule’ in de Europe Cup, het Duitse Medi Bayreuth.
De Duitsers wonnen vorige week het eerste duel in de groep met grote cijfers in Oostenrijk, van Kapfenberg Bulls (70-100). Donar verloor de eerste groepswedstrijd in eigen huis met 60-79 van London Lions. Bayreuth, dat het vorige seizoen als tiende eindigde in de Bundesliga, wordt zonder twijfel als favoriet gezien in de poule met Donar.

Begroting van ruim 3 miljoen

‘Een exacte begroting weet ik niet, maar ik weet wel dat je in de Bundesliga minimaal een begroting moet hebben van 3 of 3,5 miljoen (Donar werkt met een begroting van 2,1 miljoen euro, red.). Ze zijn een goede middenmoter in Duitsland. Ze hebben een coach, Raoul Korner, die ons goed kent, en wij kennen hem ook goed trouwens. Hij was vroeger coach van Den Bosch (2010-2013, red.) en zit al heel lang in Duitsland. Zij hebben een prima team. In principe zijn zij de favoriet van onze poule’, aldus bestuurslid technische zaken, Martin de Vries, in de wekelijkse RTV Noord-podcast Kleedkamer Noord.

Belangrijke spelers ontbreken

Donar mist ook nog eens twee belangrijke spelers. Austin Luke is al langer niet fit en Lotanna Nwogbo raakte vorige week woensdag geblesseerd in het duel tegen de Engelsen. ‘Nwogbo heeft een spier verrekt in zijn kuit. Het is lastig om in te schatten hoe lang dat duurt, maar dat wordt hopelijk niet een heel langdurige toestand’, zo vervolgt Mister Donar.
Over de blessure van Luke is eveneens geen duidelijkheid. ‘Ik ben geen dokter, maar het schijnt een soort infectie geweest te zijn in zijn lichaam, die hem steeds op verschillende plekken dwarszit, en dan vooral in zijn gewrichten. In zijn knieën, in zijn enkels en ook wel een beetje in zijn rug. Dat gaat een beetje op en neer. Ze kunnen niet aangeven hoe lang dat nog duurt en dat maakt het juist heel vervelend.’

Extra speler aantrekken?

Of er vanwege de blessuregevallen nog een extra speler wordt aangetrokken, is niet duidelijk. ‘Het probleem is: ik weet niet precies hoe lang Austin Luke er uit is. We zijn wel aan het verkennen of er eventueel mogelijkheden zijn, maar dat is best lastig op dit moment.’
Martin de Vries denkt dat het gebrek aan fitte spelers de voornaamste reden is van het matige spel in de afgelopen periode. ‘Als je je startende pointguard kwijt bent, Austin Luke, en je startende forward, Henry Caruso (was eerder geblesseerd, red.), dan heb je heel erg weinig over. In de wedstrijd tegen Den Helder was Caruso weer terug en had hij gelijk een ongelofelijke impact (25 punten en 14 rebounds, red.). Ik wil het nog wel eens zien als we compleet zijn, en ik hoop dat dat over niet al te lange tijd zo is, hoe sterk ons team dan echt is.’
Voor de wedstrijd tegen Bayreuth is Donar duidelijk de underdog. ‘Zonder Austin Luke en Lotanna Nwogbo hebben wij natuurlijk wel een heel smalle rotatie. Dat wordt uitdagend voor die jongens, maar het is ook een kans om je te laten zien natuurlijk’, besluit De Vries.

Live bij RTV Noord

De wedstrijd van Donar tegen Bayreuth begint dinsdagavond om 20.00 uur en is live te volgen via een stream bij RTV Noord. Het commentaar wordt verzorgd door Karel-Jan Buurke en Anjo Mekel.