OM wil cel voor gooien met stenen naar hotelgasten, inbraken en dollemansrit door Pekela

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Een 21-jarige man uit Groningen hangt voor inbraken, gevaarlijk rijgedrag en een serie geweldsfeiten een celstraf van twaalf maanden (waarvan helft voorwaardelijk) boven het hoofd.
De man werd uiteindelijk vorig jaar op 22 juli opgepakt nadat hij met twee vrienden in Zuidbroek hotelgasten en geparkeerde auto's bekogelde met stenen. De gasten doken het hotel in om hun vege lijf te redden.
'Wees blij dat ik openlijke geweldpleging ten laste leg en geen poging tot doodslag', zei de officier van justitie tegen de twintiger.

Bloedspoor

De man stond terecht voor een inbraak in 2019 in bedrijfspanden in Alteveer en Winschoten. Hij sloeg daarbij een ruit in en liet een bloedspoor achter. De man bekende binnen te zijn geweest, maar hij nam niets mee. Dat er toch spullen weg waren, was door toedoen van anderen zei de man tegen de rechter.
De officier van justitie verwijt de man ook een winkelinbraak in Meeden. Daarbij zou de winkelier een van de inbrekers met een stuk hout hebben geslagen. De politie hield kort daarop de verdachte en een medeverdachte aan in een auto. In de wagen lag een voorraad gestolen sigaretten.

Dollemansrit door Pekela

De man ontkende de inbraak. Hij reed toevallig mee. Hij ontkende ook dat hij in die periode zonder een geldig rijbewijs en met drie tieners in zijn auto op hoge snelheid door Oude Pekela reed. De auto ging linksom op de rotonde en reed tegen het verkeer in. Een inwoner filmde het gevaarlijk rijgedrag en alarmeerde de politie.
De wagen kwam bij een bosperceel tot stilstand en de tieners rolden uit de auto. De vierde persoon, de bestuurder, was spoorloos. De tieners wezen de verdachte aan als de bestuurder. Die had als een gek gereden en wilde niet stoppen, ondanks hun smeekbeden.

Met stenen gooien

De 21-jarige Stadjer kwam in november 2019 op voorwaarden op vrije voeten. In de zomer van 2020 ging het weer mis. De man woonde onder toezicht in Veendam, waar hij en twee medebewoners vanwege alcoholmisbruik werden weggestuurd. Het drietal belandde op het station in Zuidbroek waar zij een abri en een wachthokje vernielden.
Een gast van een hotel in de buurt gebaarde naar de jongens dat zij moesten stoppen. Het trio stapte vervolgens naar het hotel, raapte onderweg grote stenen op en gooide die naar de gasten en de geparkeerde auto's. De verdachte trapte daarbij ook ruiten stuk van enkele auto's.

'Het gaat best goed met mij'

De hoteleigenaar bleef met een schade van ruim 12.000 euro zitten. Die wil hij verhalen op de daders. De 21-jarige heeft volgens de officier van justitie dringend behandeling nodig en hij eiste daarom een deels voorwaardelijke straf. De Stadjer woont momenteel onder begeleiding in de stad en hij vindt zelf dat het best goed met hem gaat. Voor de verkeersovertredingen eiste de aanklager een boete van 200 euro en een rijontzegging van drie maanden. Hij vindt dat de man een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van acht weken ook moet uitzitten.
Uitspraak over twee weken.