Burgemeester vraagt acute hulp: 'Het gaat nu echt fout in Ter Apel'

De ingang van het aanmeldcentrum in Ter Apel
De ingang van het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde luidt de noodklok over de druk op het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Velema eist dat er vanavond nog crisisnoodopvang wordt geregeld, omdat het COA het aantal asielzoekers dat naar het dorp komt niet meer aankan.
'Ik constateer dat het COA de situatie niet meer onder controle heeft', zegt Velema. 'Het gaat nu echt fout in Ter Apel', voegt zijn woordvoerder toe.

Komende nacht 750 mensen in opvang

'Het aantal mensen dat in de nachtopvang verblijft, groeit vanavond naar verwachting tot 750', zegt Velema. In die opvang is plek voor maximaal 275 personen: als er meer mensen verblijven zijn er grote zorgen over de mogelijke verspreiding van virussen.
'Er moet vanavond per direct crisisnoodopvang gerealiseerd worden', zegt Velema. 'Het COA is druk doende, en ik heb continu contact met het ministerie. Maar het is nu bijna 19.00 uur en men is nog steeds onzeker of de gevraagde plekken beschikbaar zijn.'

Slapen op stoelen of karton

Velema hoopt dat asielzoekers komende nacht niet op stoelen of op stukken karton hoeven te slapen, zoals de afgelopen twee weken geregeld het geval was. Ook sliepen asielzoekers bij gebrek aan kamers in kantoren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Wat is crisisnoodopvang?

Velema vraagt nu om 'crisisnoodopvang'. Hij vergelijkt dat met een situatie waarin er geen treinen kunnen rijden als er grote sneeuwval is.
'Dan kan je niet verder reizen, en moeten mensen in de Jaarbeurshallen overnachten. Dat is een landelijke maatregel die in zo'n noodsituatie van toepassing is. De minister moet verklaren dat dat nodig is: daar vraag ik dus om.'

'Geen verantwoorde manier van opvang meer'

Het COA laat in een reactie het volgende weten: 'Het COA onderschrijft dat dit geen verantwoorde opvang meer is en zoekt met partners naar een oplossing. In het Veiligheidsberaad van gisteren zijn extra plaatsen toegezegd. Zodra die beschikbaar komen gaan wij mensen uit Ter Apel daar onderbrengen.'
Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat 'de oproep van de gemeente bekend is'.
'Het ministerie zal samen met het COA reageren op de oproep van de gemeente Westerwolde. Daar lopen wij nu niet op vooruit. Het ministerie is doordrongen van de ernst van de situatie in Ter Apel en doet er alles aan om op korte termijn te zorgen voor een oplossing.'
Dit bericht is om 19.32 uur aangevuld met een reactie van het COA, en om 20.05 uur met een reactie van het ministerie van Justitie en Veiligheid.