Burgemeester Velema vindt geen gehoor na noodkreet: 'Ik ben een roepende in de woestijn'

De noodkreet van burgemeester Jaap Velema van Westerwolde blijft vooralsnog onbeantwoord. Dinsdag gaf hij aan het begin van de avond aan dat er nog dezelfde avond noodopvang moest komen voor asielzoekers die anders in de overvolle nachtopvang in Ter Apel terechtkomen.
Die 'crisisnoodopvang' elders komt er dinsdagavond in elk geval niet. Volgens Velema loopt de nachtopvang in Ter Apel daardoor dinsdagnacht vol met 750 asielzoekers, terwijl er voor slechts 275 mensen plek is.

'Onacceptabel'

Asielzoekers worden nu, net als twee weken geleden, opgevangen in kantoren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). 'Het is buitengewoon spijtig dat dit gebeurt', zegt Velema. 'Ik begin de situatie langzamerhand wel echt onacceptabel te vinden.'
Weer een kostbare dag verspeeld
Jaap Velema - burgemeester van Westerwolde
'Er is weer een kostbare dag verspeeld', vervolgt de burgemeester. Hij baalt dat er geen hulp is gekomen vanuit Den Haag of elders in het land: 'Ik ben nu echt wel een roepende in de woestijn.'

Geen concrete toezeggingen

Het COA geeft dinsdagavond aan geen locatie beschikbaar te hebben, en kijkt naar het Veiligheidsberaad, het overlegorgaan van de 25 veiligheidsregio's en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid . Dat gaf maandagavond aan 'snel achthonderd bedden beschikbaar te stellen in noodopvangcentra'. Die belofte is vooralsnog niet concreet geworden.
'Als er geen plek is waar we naartoe kunnen, dan kunnen we ook nergens naartoe', zegt een woordvoerder van het COA. Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten 'er alles aan te doen om op korte termijn te zorgen voor een oplossing.'

Schuiling in Bremen

Volgens een woordvoerder van de Groninger burgemeester Koen Schuiling - tevens voorzitter van Veiligheidsregio Groningen - wordt woensdag rond het middaguur meer duidelijk over de locaties waar die bedden komen. In Groningen, Almere en Tilburg worden al extra bedden beschikbaar gesteld.
Schuiling, die in Bremen is, wil dinsdagavond verder niet ingaan op de noodoproep van zijn collega Velema. Zijn woordvoerder verwijst naar zijn woorden van maandag. Toen noemde Schuiling de situatie in Ter Apel 'inhumaan' en riep hij de andere voorzitters van de veiligheidsregio's op snel noodopvangplaatsen beschikbaar te stellen.
Onmenselijk en onveilig. Nu handelen!
Attje Kuiken - PvdA-Kamerlid
Op het aanmeldcentrum in Ter Apel is de sfeer dinsdagavond rustig. Vanaf de openbare weg is te zien hoe een groep van ongeveer zestig asielzoekers, die dinsdagavond aankomen, wordt verplaatst naar een plek op het COA-terrein in Ter Apel.

Tweede Kamerleden melden zich

Inmiddels mengen verschillende Tweede Kamerleden zich in de discussie rond Ter Apel. ‘Schandalig hoeveel druk er op één gemeente ligt. (…) Dit kan zo niet langer. Nu directe hulp, en daarna werk maken van standaard flexibele opvang bij pieken’, twittert CDA-Kamerlid Anne Kuik.
Haar PvdA-collega Attje Kuiken laat op Twitter ook van zich horen. ‘Al wekenlang weten we dat deze situatie zich weer gaat voordoen en kabinet lijkt nog nauwelijks actie ondernomen te hebben’, zegt zij. ‘Onmenselijk en onveilig. Dit is een landelijk probleem en kunnen we niet afschuiven op Noord-Nederland. Nu handelen!’
GroenLinks-kamerlid Corinne Ellemeet kondigt aan vragen te stellen over de kwestie. Ze wil onder andere weten of staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) heeft overwogen om een crisismaatregel te treffen en overbezetting in Ter Apel daardoor direct te verhelpen.