Staatssecretaris Broekers-Knol aangekomen bij azc Ter Apel (update)

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol © ANP
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol brengt deze woensdag een bezoek aan het asielzoekerscentrum in Ter Apel. De opvanglocatie is momenteel overvol en de burgemeester van de gemeente waar het centrum ligt waarschuwt dat de situatie onhoudbaar geworden is.
Op de nachtopvang in Ter Apel is 'geen verantwoorde opvang' meer mogelijk, waarschuwde het verantwoordelijke Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dinsdag.
Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde vroeg ook al herhaaldelijk om hulp. Extra opvanglocaties blijken echter moeilijk te vinden. Gemeenten in het hele land is gevraagd te zoeken naar plekken waar mensen ondergebracht kunnen worden. Op Twitter doet verder Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid van GroenLinks, een beroep op de staatssecretaris:

Wat komt Broekers-Knol doen?

Broekers-Knol bezoekt Ter Apel mede op verzoek van burgemeester Velema. Ze brengt eerst een bezoek aan het aanmeldcentrum en praat daar met medewerkers van het COA en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Ook bezoekt ze de nachtopvang.
Daarna staat de demissionair staatssecretaris de media te woord. Tot slot bezoekt ze het gemeentehuis in Sellingen, waar ze in gesprek gaat met de fractievoorzitters van de gemeenteraad en burgemeester Velema.

1500 plekken is het plan

De burgemeesters die verenigd zijn in het Veiligheidsberaad hebben toegezegd dat ze zullen bijspringen met opvangcapaciteit. Binnen twee of drie weken moeten zo'n 1500 plekken worden gecreëerd, zei voorzitter en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls.