Stadskanaal wil dossier Navolaan geheimhouden: ‘Dit is gewoon heel gek’

Navolaan 8-13 in Stadskanaal
Navolaan 8-13 in Stadskanaal © Google Street View/Beeldbewerking RTV Noord
Het college van de gemeente Stadskanaal wil de gegevens rondom de deal van de Navolaan geheimhouden. Dat staat in een memo aan een aantal partijen naar aanleiding van vragen over deze deal.
In september werden de adressen Navolaan 8-13 voor het symbolische bedrag van één euro verkocht aan BT Beheer, een BV van ondernemer Ben Timmermans van aannemingsbedrijf Avitec.
Het bedrag had volgens de gemeente te maken met de zogenoemde ‘onrendabele top’. Dat bekent in de praktijk dat de benodigde investeringen hoger uitpakken voor Timmermans dan de uiteindelijke waarde van de grond.

Raad wil meer weten

De raadsfracties PvdA, D66 en SP willen meer over deze deal weten en vroegen om openbaring van de stukken. Het college is echter van mening dat een deel van de stukken niet kan worden vrijgegeven. ‘Vanwege vertrouwelijkheid van een aantal stukken constateren wij dat deze niet zomaar in de openbaarheid verstrekt kunnen worden’, zo schrijft de gemeente in de memo.

Juridisch advies

Het college heeft juridisch advies ingewonnen over de zaak. Daaruit blijkt dat bepaalde delen van de informatie inderdaad niet voor openbaring in aanmerking komen.
De stukken kunnen alleen wel onder geheimhouding naar de raad gestuurd worden. Dit betekent dat de raad de stukken krijgt, maar hierover niks naar buiten mag brengen.
In de raadsvergadering van 25 oktober gaat het college dit aan de gemeenteraad voorstellen en wordt er een zogeheten raadsbesluit genomen.
Het vervelende is dat je er dus ook niks mee kunt doen in een debat
Evert Idema - SP

Urenlang lezen

De drie partijen D66, PvdA en SP mochten de gegevens eerder al wel inzien. Echter mocht dit alleen op het gemeentehuis onder geheimhouding. Er mocht niks gekopieerd of meegenomen worden.
We willen die stukken gewoon op ons bureau hebben
Evert Idema - SP
‘Het vervelende is dat je er dus ook niks mee kunt doen in een debat’, aldus Evert Idema van de SP. ‘We willen die stukken gewoon op ons bureau hebben, er aantekeningen in kunnen maken en kunnen meenemen naar het debat. Dan kun je het debat hierover ook goed voeren.’
Idema snapt ook na het lezen van de stukken niet waarom het college het dossier geheim wil houden. ‘Wij hebben niks kunnen vinden dat gevoelig ligt voor het college. Dit is gewoon heel gek.’
We vinden dat het college te krampachtig omgaat met deze zaak
PvdA Stadskanaal

Gunstige deal?

‘Wij zijn het niet eens met de geheimhouding van de gevraagde informatie’, zo schrijft PvdA Stadskanaal in een reactie op Facebook. ‘We vinden dat het college te krampachtig omgaat met deze zaak. Was dit nou een gunstige deal of niet?’ vraagt de partij zich af. ‘Hier willen wij een openbaar debat over.’
Klaas Pals van D66 laat aan RTV1 weten niet achter het bericht van de PvdA te staan. ‘We moeten gewoon de raadsvergadering van maandag afwachten’, aldus Pals. ‘We staan absoluut niet achter het geheimhouden van de stukken. Maar laten we het daar maandag met de gehele raad verder over hebben.’