Broekers-Knol heeft nog geen oplossing voor Ter Apel

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol © ANP
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid heeft beloofd ervoor te zorgen dat 'de normale verhouding weer terugkeert in Ter Apel'. Dat zei ze tijdens haar bezoek aan het azc. Maar ze heeft nog geen concrete oplossing voor de toestroom van asielzoekers in Ter Apel.
Broekers-Knol zegt al enige tijd bezig te zijn om meer opvangplekken te krijgen. 'We zijn er keihard mee bezig, we moeten zorgen dat er weer lucht komt.' Ze belooft in ieder geval meer lucht vanaf 1 november. Die opvangplekken zijn momenteel nog niet geschikt om asielzoekers op te vangen.
De staatssecretaris meldde dat er wordt gewerkt aan extra opvang van asielzoekers in Almere en Gorinchem. In Almere zouden vanaf woensdagavond 200 opvangplaatsen komen, in Gorinchem vanaf vrijdag 300.
Broekers-Knol heeft nog geen oplossing voor Ter Apel
Volgens de NOS heeft Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) van zeven gemeenten toezegging gekregen om op korte termijn asielzoekers op te vangen. Dat zou gaat om zo'n 2000 plekken.

Op verzoek van de burgemeester

De staatssecretaris bezoekt het aanmeldcentrum op verzoek van burgemeester Jaap Velema van gemeente Westerwolde. Hij luidde de afgelopen dagen de noodklok over de grote drukte in het aanmeldcentrum. Daar is plek voor 275 personen, maar bijvoorbeeld dinsdagavond huisvestte de opvang zo'n 750 mensen.
Het tekort aan plaatsen is ontstaan door de recente grote toestroom van asielzoekers. Omdat er een tekort is aan andere opvanglocaties in de regio en in Nederland, kunnen asielzoekers niet doorstromen.