Papiermolentunnel in Stad twee jaar dicht voor bouw nieuwe tunnel

De fietstunnel bij openluchtzwembad De Papiermolen gaat twee jaar dicht
De fietstunnel bij openluchtzwembad De Papiermolen gaat twee jaar dicht © Patrick Wind
De fietstunnel bij openluchtzwembad De Papiermolen in Groningen gaat vanaf maandag 15 november voor een periode van twee jaar dicht. De tunnel wordt vervangen voor een nieuwe en twee keer zo lange fietstunnel.
Om de nieuwe tunnel te kunnen bouwen, moet de bestaande tunnel voor de duur van twee jaar dicht. De planning is dat de nieuwe tunnel eind 2023 open is.
De Papiermolentunnel gaat nu nog onder de zuidelijke ringweg door tussen de Rivierenbuurt en het openluchtzwembad. Volgens Aanpak Ring Zuid maken dagelijks zo’n 1500 fietsers gebruik van de tunnel, bij mooi weer zijn dat er nog meer vanwege een bezoek aan het zwembad.

'Gevoel van veiligheid wordt vergroot'

De nieuwe fietstunnel gaat niet alleen onder de ringweg door, maar ook onder de nieuwe verbindingsweg die tussen de Hereweg en de Brailleweg komt. Aan de kant van de Rivierenbuurt worden de Maaslaan en de Merwedestraat iets verlaagd. 'Zo kunnen fietsers de gehele tunnel doorkijken, wat hun gevoel van veiligheid vergroot', aldus Aanpak Ring Zuid.

Omwonenden krijgen hun zin

In het oorspronkelijke plan uit 2014 voor de aanpak van de zuidelijke ringweg was geen plek voor een nieuwe fietstunnel. Destijds werd gedacht aan een fiets- en voetgangersbrug over de ringweg. Omwonenden hebben zich daarna ingespannen voor het behoud van een fietstunnel. Combinatie Herepoort kwam drie jaar later met een oplossing van een nieuwe tunnel.
De aannemerscombinatie is deze maand begonnen met voorbereidingen van de bouw. Op maandag 15 november begint de daadwerkelijke bouw en vanaf dan kunnen fietsers dus twee jaar lang niet meer door de tunnel. Omrijden kan via de Hereweg of de Brailleweg.
Impressie van de nieuwe fietstunnel aan de kant van de Rivierenbuurt
Impressie van de nieuwe fietstunnel aan de kant van de Rivierenbuurt © Combinatie Herepoort