Schuiling: Rijk moet gemeenten dwingen meer asielzoekers op te vangen

De Veiligheidsregio Groningen wil dat het Rijk gemeenten gaat dwingen om asielzoekers op te vangen om de problemen bij de noodopvang in Ter Apel op te lossen.
Volgens Koen Schuiling, voorzitter van Veiligheidsregio Groningen, zijn de toezeggingen die staatssecretaris Ankie Broekers-Knol woensdagmiddag heeft gedaan volstrekt onvoldoende. Broekers-Knol beloofde op korte termijn 500 extra opvangplaatsen voor asielzoekers in Almere en Gorinchem, maar Schuiling noemt dat 'een druppel op de gloeiende plaat'. 'Als het op deze manier doorgaat dan blijven we in deze panieksituatie.'

Artikel 51

De veiligheidsregio vraagt nu in een brief aan de minister om hulp. 'Wij hebben als Veiligheidsregio Groningen alles uit de kast getrokken wat wij kunnen verzinnen', aldus Schuiling.
'Het Rijk moet gemeenten aanwijzen die moeten meehelpen om dit probleem op te lossen. De rekening wordt nu eenzijdig in Ter Apel neergelegd en eigenlijk in alle Groningse gemeenten, want er wordt hier wel heel veel geleverd. Er is elders in het land capaciteit en die moet nu benut gaan worden.'
Schuiling verwijst naar Artikel 51 van de wet op de Veiligheidsregio's. Het artikel kan ingezet worden bij een ramp of zeer ernstige crisis. 'Daar is hier sprake van', aldus Schuiling.

'Bozer, bezorgder' en 'zwaar teleurgesteld'

Ook burgemeester van Westerwolde Jaap Velema toont zich niet tevreden met het bod van Broekers-Knol, en noemt het 'onder de maat'. 'Ik ben nu nog bozer en bezorgder', aldus de burgemeester na afloop van het gesprek met de staatssecretaris.
De gemeenteraad van Westerwolde, die ook met de staatssecretaris sprak, laat weten 'zwaar teleurgesteld' te zijn.
Het is al weken onrustig in Ter Apel. In de noodopvang zitten honderden asielzoekers meer dan toegestaan. Mensen slapen in kantoren en op de grond, kinderen spelen met afval en er is risico op een uitbraak van ziekten, aldus een rapport van de GGD.
Asielzoekers zelf over hun verblijf in het (te) drukke aanmeldcentrum in Ter Apel:
Vluchtelingen over druk azc Ter Apel: 'Beter dan slapen in het bos'