Bruls steunt Schuiling over Ter Apel: 'Het is de schaamte voorbij'

Net aangekomen asielzoekers onderweg naar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel
Net aangekomen asielzoekers onderweg naar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel © ANP
Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad vindt dat de Rijksoverheid gemeenten moet dwingen om noodopvang te organiseren voor asielzoekers. Bruls steunt daarmee voorzitter Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Groningen. Die deed woensdagavond een soortgelijke oproep.
Bruls deed zijn uitspraken in het NPO Radio 1-programma 1Op1. 'Ik heb de opvatting dat het Rijk dwingend moet optreden al langer', zegt hij.

'Regering moet dwingend optreden'

Bruls baalt van de situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar meer asielzoekers worden opgevangen dan dat er plek voor is. Mensen slapen daar in de kantoren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, soms op stoelen, omdat elders geen plekken beschikbaar zijn.
'Het is de schaamte voorbij dat we het zover hebben laten komen', vindt Bruls. 'Ik begrijp de zorgen van mijn collega's uit het Groningse heel goed.'
Of de Rijksoverheid nu al gemeenten moet aanwijzen, laat Bruls in het midden. 'We zijn niet ver af van het punt dat de regering dwingend moet optreden. Het overleg van afgelopen maandagavond (toen de voorzitters van de Veiligheidsregio's over de kwestie spraken, red.) was eigenlijk het voorportaal van een dwangaanwijzing. We hebben het nu nog deels in eigen hand, maar er komt een moment dat de regering dwingend moet zeggen dat er opvang moet komen.' Eigenlijk is dat moment er nu al, beaamt Bruls na een vraag van 1Op1-presentator Sven Kockelmann.
Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad
Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad © ANP

Niet elke gemeente solidair

'Er moet iets gebeuren', vindt Bruls. Reden is dat gemeenten zich slechts mondjesmaat melden met locaties voor noodopvang.
'Heel veel gemeenten doen hun best, maar een aantal doet dat ook niet', zegt hij. 'Dat heeft niet altijd met een gebrek aan solidariteit te maken, er zijn ook andere, 'soms hele goede' redenen voor.' Welke gemeenten volgens hem weinig of niets doen, wil Bruls niet zeggen.