'Bunkers op Suikerunieterrein moeten bewaard blijven'

Een van de bunkers op het terrein
Een van de bunkers op het terrein © Elwin Baas/RTV Noord
Twee bunkers uit de Tweede Wereldoorlog op het Suikerunieterrein in Groningen moeten behouden blijven. Dat vindt Joël Stoppels van Battlefield Tours. Hij vreest dat de bunkers moeten wijken nu er plannen zijn om woningen te bouwen op het terrein.
Stoppels zou graag zien dat er om de bunkers heen wordt gebouwd. 'De bunkers zijn een tastbare herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het is belangrijk dat ze blijven om de huidige en volgende generatie te informeren over de Tweede Wereldoorlog', zegt hij.
Het gaat om twee tobruk-bunkers. De gevechtsruimte van gewapend beton met een achthoekig of rond gat aan de bovenzijde werd meestal door twee personen bemand en diende als observatiepost of als mitrailleursnest met een mortierstandaard.

Alternatieve route

Tijdens de oorlog is er bij de bevrijding van de stad Groningen flink gevochten rond de voormalige vloeivelden van de Suikeruniefabriek. 'De Canadese bevrijders wilden vanuit Assen richting de binnenstad van Groningen. Op de Paterswoldseweg kregen ze met behoorlijk wat tegenstand te maken. Er is toen gezocht naar een alternatieve route en daarom werd besloten via Hoogkerk te trekken', weet Stoppels.
'Er is flink gevochten', gaat hij verder. Er is volgens hem een verhaal bekend van een Canadese militair die in zijn eentje een Duits kanon uitschakelde. 'Als er dan tóch gebouwd moet worden, zou het mooi zijn om een straat naar deze man te vernoemen', vindt hij.

Koesteren

De Stadjer is nog niet met zijn pleidooi om de bunkers te behouden naar de gemeente gestapt. 'Misschien moet ik dat toch eens doen. Er is al zo veel verdwenen. Alles wat we nu nog hebben moeten we koesteren. Het is belangrijk om de verhalen uit het verleden te kunnen blijven vertellen.
Joël Stoppels legt uit waarom hij de bunkers wil behouden:
'Dit zijn de enige bunkers binnen de stad, behoud ze'