Tweede Kamer over Ter Apel: van 'verschrikkelijke omstandigheden' tot 'negeer Grapperhaus!'

Asielzoekers picknicken bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers picknicken bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Remko de Waal/ANP
'De omstandigheden in Ter Apel zijn verschrikkelijk', vindt D66-kamerlid Anne-Marijke Podt. 'Er moet heel snel een oplossing komen om mensen elders fatsoenlijk op te vangen. En we moeten dit in de toekomst voorkomen.'
Tweede Kamerleden reageren deze week op de asielcrisis in Ter Apel. Dat de huidige situatie ongewenst is, lijkt iedere partij te onderstrepen. De manier waarop de crisis moet worden opgelost - en hoe we zoiets in de toekomst voorkomen - is nog geen uitgemaakte zaak.

'Belangrijk dat mensen in een veilig land zijn'

VVD-Kamerlid Peter Valstar kent de situatie in Ter Apel. 'Het belangrijkste is dat de mensen die op de vlucht zijn, nu in een veilig land zijn. Maar ik gun ze natuurlijk van harte een bed of een stretcher, zodat ze niet op een stoel of op karton hoeven te slapen.'
Het is vervelend dat het zover moet komen
Peter Valstar - VVD-Kamerlid
Om iedereen een bed te geven riep voorzitter Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Groningen het Rijk op om gemeenten te dwingen noodopvang voor vluchtelingen te organiseren. Valstar kan zich dat voorstellen: 'Het is vervelend dat het zover moet komen, maar ik begrijp dat de nood in Ter Apel zo hoog is dat we naar dit soort middelen moeten grijpen', zegt hij desgevraagd.

'Negeer Grapperhaus'

Iemand die het daar zeker niet mee eens is, is PVV-leider Geert Wilders. Hij riep burgemeesters in Nederland afgelopen maandag op om geen gehoor te geven aan de oproep van minister Ferd Grapperhaus. Die vroeg gemeenten om snel 800 plekken voor vluchtelingen in te richten.
Ons land is vol. Pleeg verzet tegen het Rijk
Geert Wilders - PVV-leider
'Weiger opvangplekken voor nog meer asielzoekers in te richten. Nederlanders willen het niet. Ons land is vol. Pleeg verzet tegen het Rijk. Negeer Grapperhaus!', twitterde Wilders verder.

Broekers-Knol naar vragenuur

SP-kamerlid Jasper van Dijk wil wél dat vluchtelingen snel elders worden opgevangen. Hij stelt komende dinsdag in het vragenuur vragen aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol over de uit de hand gelopen situatie in Ter Apel. Van Dijk stelt op Twitter dat Broekers-Knol Ter Apel woensdag blij maakte met een dooie mus, toen zij aankondigde dat er binnen enkele dagen nieuwe opvangplekken bij zouden komen.
De urgentie van het probleem wordt in Den Haag niet voldoende gevoeld
Jasper van Dijk - SP-Kamerlid
Wat het Kamerlid betreft worden leegstaande gebouwen van de Rijksoverheid gebruikt. 'Er staan nogal wat leeg, en waar een wil is is een weg', zegt hij.
'De urgentie van het probleem wordt in Den Haag niet voldoende gevoeld', zegt de SP-er. 'We moeten stoppen met het zwabberbeleid en geen locaties meer sluiten als het aantal vluchtelingen dat Nederland binnenkomt, laag is.'

Bufferlocaties

Voor zulke bufferlocaties, die direct beschikbaar zijn als het nodig is, pleiten meer partijen. Zo ook Anne-Marijke Podt (D66). 'We weten al jaren dat dat nodig is om de pieken en dalen in de komst van asielzoekers op te vangen', twittert ze.
VVD'er Valstar wil het iets anders aanpakken, en wil 'flexwoningen' bouwen. In die containerwoningen moeten statushouders kunnen wonen. Zij houden nu vaak nog bedden bezet in asielzoekerscentra, omdat gemeenten door de woningnood geen huizen voor ze kunnen vinden.
'Als de instroom van asielzoekers lager is, kunnen de flexwoningen gebruikt worden voor studenten'. zegt Valstar. De woningen zullen dan ook vooral in de grotere steden komen te staan.
'Daarbij is er een flexibele schil nodig', zegt de VVD-er. 'Want het opschalen van noodopvang moet gemakkelijker gaan dan nu. Hoe het er in de toekomst ook uit ziet: het moet in ieder geval niet zoals het nu gaat.'

Ook Kamerleden van andere partijen mengen zich in de discussie rond de crisis in Ter Apel. ‘Schandalig hoeveel druk er op één gemeente ligt. (…) Dit kan zo niet langer. Nu directe hulp, en daarna werk maken van standaard flexibele opvang bij pieken’, twittert CDA-Kamerlid Anne Kuik.

Haar PvdA-collega Attje Kuiken laat op Twitter ook van zich horen. ‘Al wekenlang weten we dat deze situatie zich weer gaat voordoen en kabinet lijkt nog nauwelijks actie ondernomen te hebben’, zegt zij. ‘Onmenselijk en onveilig. Dit is een landelijk probleem en kunnen we niet afschuiven op Noord-Nederland. Nu handelen!’

GroenLinks-kamerlid Corinne Ellemeet kondigt aan vragen te stellen over de kwestie. Ze wil onder andere weten of staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) heeft overwogen om een crisismaatregel te treffen en overbezetting in Ter Apel daardoor direct te verhelpen.