Extra maatregelen voor voetbalsupporters bij nieuwe incidenten

Spelers van Vitesse worden bekogeld met bierbekers vanuit het FC Groningen-publiek
Spelers van Vitesse worden bekogeld met bierbekers vanuit het FC Groningen-publiek © ANP
Als de incidenten in voetbalstadions aanhouden, wordt er harder ingegrepen. Dat is de conclusie en aanbeveling van een werkgroep. ‘Stopt het biergooien niet, dan wordt de wedstrijd stilgelegd en de catering bij de betreffende vakken gesloten’, valt te lezen.
De clubs hebben samen met de Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, het Supporterscollectief en de KNVB een werkgroep gevormd om het te hebben over de excessen in de stadions van de afgelopen weken. Hier zijn een aantal aanbevelingen uitgekomen om de incidenten te beperken en onder andere het biergooien een halt toe te roepen.
‘Bij het aanhoudend op het veld gooien van voorwerpen en/of vloeistoffen, volgen er altijd waarschuwingen van de stadionspeaker. Stopt het gooien niet, dan wordt de wedstrijd stilgelegd en de catering bij de betreffende vakken gesloten’, is één van de conclusies.

'Meer olie op het vuur'

Eind september ging het in Groningen mis toen Vitesse op bezoek kwam. Supporters van FC Groningen op de Tonny van Leeuwen Tribune bekogelden de doelman Schubert van de Arnhemmers met bier, waarna de wedstrijd twintig minuten later hervat werd. Algemeen directeur Wouter Gudde en trainer Danny Buijs gingen richting de tribune om het gesprek met de ‘gooiers’ aan te gaan.
Volgens de nieuwe richtlijnen kan in het vervolg dus de bierverkoop stil worden gelegd op de Noordtribune. Gudde denkt echter dat het niet zo’n vaart zal lopen.
Algemeen directeur van FC Groningen, Wouter Gudde
Algemeen directeur van FC Groningen, Wouter Gudde © RTV Noord
‘Dat is een maatregel die wellicht nog meer olie op het vuur gaat gooien. Alles hangt af van de situatie. Toen het tegen Vitesse misging is de wedstrijd stilgelegd, zijn we het gesprek aangegaan en is de rust wedergekeerd. Eigenlijk doen wij alles al wat in de nieuwe richtlijnen staat. Het sluiten van de catering zou een maatregel kunnen zijn, maar je moet je ook afvragen of dat effect heeft.’

Dadergerichte aanpak?

Datzelfde vindt John de Jonge. De voorzitter van de supportersvereniging van FC Groningen pleit voor een dadergerichte aanpak. ‘Als een paar mensen met bier gooien, moet je dan een hele tribune met supporters straffen door geen catering meer aan te bieden?’, vraagt hij zich af. ‘Pak nou gewoon degenen aan die het doen. Als de gooiers eruit worden gevist, een stadionverbod en boete krijgen, dan gaat dat echt wel rond.’
Supportersvereniging van FC Groningen-voorzitter John de Jonge
Supportersvereniging van FC Groningen-voorzitter John de Jonge © RTV Noord
‘Wij werken met FC Groningen al langer met een persoonsgerichte aanpak’, vertelt Gudde. ‘Natuurlijk moet het ophouden, ik ben blij dat we weer in volle stadions kunnen voetballen en heb liever vandaag dan morgen het stopt. Maar de catering dichtgooien kan denk ik escalerend werken.’
Conclusies
De werkgroep kwam na een overleg tot enkele maatregelen, die ook hier te lezen zijn. Naast het bovengenoemde punt gaat het om de volgende conclusies:

- Personen worden bij het gooien van voorwerpen en/of vloeistoffen, kwetsende spreekkoren, geweld tegen personen en/of goederen en het dragen van gezichtsbedekking altijd bij de KNVB aangemeld voor een landelijk stadionverbod. Een stadionverbod vanaf 12 maanden gaat altijd samen met een geldboete.

- Voor alle uitsupporters wordt een uitkaartverplichting ingesteld. In ieder geval tot aan het einde van dit kalenderjaar geldt er een registratieplicht voor alle supporters in het bezoekersvak. Dit betekent dat bij de wedstrijdorganisatie een zodanig kaartverkoop gerealiseerd wordt, dat het voor supporters van de bezoekende club niet mogelijk is om kaarten anders dan via de Uitcard te verkrijgen.

- Elk spreekkoor dat kwetsend is voor een individu of groep is onacceptabel. Het is aan de clubs om hier altijd en direct tegen op te treden volgens het stappenplan voor de bestrijding van verbaal geweld.

- Het betaald voetbal zet in op de persoonsgerichte aanpak binnen de huidige maatregelen: de goeden mogen niet of anders zo min mogelijk lijden onder de kwaden. Daar willen we ons voor blijven inzetten. Mocht een vermindering van incidenten uitblijven, dan komen we in de laatste fase waarbij het verhogen van straffen, weren van (uit)supporters en het nog sneller stilleggen of zelfs staken van wedstrijden tot de mogelijkheden gaan behoren. We willen er alles aan doen om niet in deze fase terecht te komen.