Man aangehouden voor brandstichting in Veendam waarbij brandweerman omkwam

De politie heeft maandag een 43-jarige man uit Apeldoorn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een brandstichting in 2010 in Veendam, waarbij brandweerman Wiebe de Vries (44) om het leven kwam. De man werd aangehouden na een DNA-match.
De brand brak op 8 maart 2010 uit in elektronicazaak Scheer & Foppen aan de Kerkstraat in Veendam. Bij het blussen werd De Vries bedolven onder het puin van een ingestorte gevel. Ook een andere collega-brandweerman kwam onder het puin terecht, maar die overleefde het ongeval. De Vries overleed ter plekke aan zijn verwondingen.
Het voorval zorgt voor verslagenheid in Veendam:
Verslagenheid in Veendam na brand waarbij brandweerman omkomt

DNA-match

Uit politieonderzoek blijkt later dat de brand is aangestoken. Diezelfde nacht werd ook een andere brand aangestoken, bij discotheek Party Rumors aan het Prins Hendrikplein. Uit getuigenverklaringen en sporenonderzoek blijkt dat er meerdere personen bij de branden zijn betrokken.
De 43-jarige verdachte uit Apeldoorn moest vorig jaar in verband met een andere veroordeling zijn DNA afstaan. Dit leverde een match op met de sporen die destijds bij de brand in Veendam waren veiliggesteld. De man woonde toen in Veendam. Afgelopen maandag werd hij opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij beide branden.
De brand bij de Scheer & Foppen in Veendam waarbij een brandweerman omkwam
De brand bij de Scheer & Foppen in Veendam waarbij een brandweerman omkwam © 112 Groningen/ archief 2010

Politie zoekt personen 'uit horecawereld'

De politie is op zoek naar de andere personen die destijds ook bij de branden betrokken waren, maar ook naar getuigen die mogelijk meer weten.
Uit onderzoeksresultaten zou blijken dat de brandstichters actief waren in de Veendammer horecawereld. De politie roept deze personen met klem op zich te melden. 'Het is niet onwaarschijnlijk dat deze verdachten in de afgelopen elf jaar iemand hebben verteld over hun betrokkenheid bij de branden', schrijft de politie.