Instellingen

Appingedam gaat gebukt onder overlast jongeren: tientallen klachten per dag

Politie houdt toezicht in het centrum van Appingedam
Politie houdt toezicht in het centrum van Appingedam © ProNews
Groepen jongeren zorgen de afgelopen weken voor steeds meer overlast in Appingedam. Ze maken vuurtjes, blazen prullenbakken op met vuurwerk en bedreigen mensen die er wat van zeggen.
Wijkagenten laten in een Instagram-bericht weten dat de overlast inmiddels 'ongekende vormen' heeft aangenomen. Ze roepen jongeren op om te stoppen, anders volgen aanhoudingen.

Harde dreunen

Bij de gemeente Eemsdelta komen de afgelopen periode tientallen meldingen per dag binnen. Het gaat vooral om vuurwerkoverlast in de middag- en avonduren, waar mensen en dieren last van hebben.
De groepen zijn vooral actief in het centrum, maar ook op andere plekken in de stad gaat het regelmatig mis.

Hulpverleners belemmerd

Het blijft niet alleen bij bedreigingen. Hulpverleners zijn volgens de wijkagenten belemmerd in hun werk. Ook hebben er mishandelingen plaatsgevonden nadat jongeren zijn aangesproken op hun gedrag.
Tot nu toe zijn er nog geen jongeren aangehouden, omdat ze er snel vandoor gaan na vernielingen of het afsteken van vuurwerk. De wijkagenten maken nu een inventarisatie wie overlast veroorzaakt en gaan vervolgens op huisbezoek.

Politie meer de straat op

De komende periode gaan politie en boa's van de gemeente extra de straat op in de avonduren. Jeugdwerkers en wijkagenten leggen contact met jongeren om hen op andere gedachten te brengen. Ook worden ouders opgeroepen om in gesprek te gaan met hun kinderen.
'De tijd van waarschuwen is voorbij', laten de wijkagenten weten.' Als het nog eens misgaat, zullen er aanhoudingen volgen.'