Gloednieuw cruiseschip van Meyer Werft dit weekend in Eemshaven te bewonderen

De AIDAcosma bij het verlaten van de Meyer Werft in Papenburg
De AIDAcosma bij het verlaten van de Meyer Werft in Papenburg © Meyer Werft
Het gloednieuwe cruiseschip AIDAcosma meert dit weekend aan in de Eemshaven. Het 115e schip van de Meyer Werft in Papenburg komt naar verwachting eind zaterdagmiddag aan. Het schip zal in de Groninger haven LNG-brandstof tanken.
Het plan is een dag opgeschoven vanwege het stormachtige weer, meldt de Duitse omroep NDR. De vaart vanuit Duitsland begint vrijdagnacht, omdat de weersomstandigheden dan het meest gunstig zijn. Dit zou eerst donderdagnacht zijn.

1400 medewerkers aan boord

Aan de AIDAcosma is sinds 2019 gewerkt. Momenteel bevindt het cruiseschip zich nog in de testfase. Zo'n 1400 medewerkers aan boord helpen bij de laatste loodjes. Uiteindelijk wordt het gevaarte in de Bremerhaven afgebouwd.
De AIDAcosma is 337 meter lang en 42 meter breed. Het schip biedt plaats voor tussen de 5200 en 6600 passagiers en heeft twintig dekken en 2600 hutten aan boord.
De AIDAcosma vaart net als haar zusje de AIDAnova op LNG-brandstof, waarvan geclaimd wordt dat het milieuvriendelijk is dan andere soorten olie. De AIDAnova meerde ook al eens aan in de Eemshaven, en kwam in het nieuws toen er brand uitbrak op het schip.

Stad op zee

Aan boord van de AIDAcosma zijn onder meer een rotswand, een funpark met glijbanen, een binnenspeeltuin, een theater, 17 bars en 17 restaurants en een atletiekbaan voor joggers te vinden.