Instellingen

QR-codes en glutenvrije pieten: zo pakken gemeenten Sinterklaasintochten aan

Sinterklaas tijdens een eerdere intocht
Sinterklaas tijdens een eerdere intocht © Jos Schuurman/FPS
Door de hele provincie worden weer Sinterklaasintochten georganiseerd, maar gemeentes pakken het vanwege de coronamaatregelen nog wel anders aan dan gebruikelijk. Hoe, dat lees je in dit overzicht.
In alle Groningse gemeentes zijn intochten weer toegestaan, nadat ze vorig jaar overal geschrapt werden. Omdat de intochten buiten plaatsvinden, worden ze gezien als doorstroomevenementen waarbij geen QR-code verplicht is. Bij binnenactiviteiten is dat wel het geval. De GGD heeft de gemeentes geadviseerd om fysiek contact zoveel mogelijk te vermijden, dus zullen Pieten geen handen schudden en zoveel mogelijk verpakt snoepgoed uitdelen. Toch verschilt de aanpak per gemeente.

GRONINGEN

De ontvangst van Sinterklaas in Stad is door de verbouwing niet op het het stadhuis, maar bij het academiegebouw aan de Broerstraat. Sinterklaas en zijn pieten moeten in Groningen naar alle waarschijnlijkheid een (internationale) QR-code laten zien. Publiek hoeft dat niet: kinderen en hun ouders staan namelijk op de openbare weg.
In Haren gaat de traditionele intocht niet door, maar er zijn meet-and-greets in verschillende tijdvakken. Die zijn op 20 en 27 november, van 10-16 uur in de Dorpskerk. Ouders kunnen daar vooraf tickets halen voor een tijdvak. Verder worden op acht locaties in het centrum kleine spelactiviteiten georganiseerd voor kinderen.
De intocht in Ten Boer is op 20 november om 14.00 uur. De Sint en zijn pieten komen aan op het Koopmansplein.

MIDDEN-GRONINGEN

'Er zijn vier vergunningen voor intochten toegekend in de gemeente.'

STADSKANAAL

Sinterklaas komt er met de STAR-trein aan en zal daarna met een boot naar het centrum varen. Het traditionele Pietenfeest in het centrum gaat dit jaar niet door.

VEENDAM

In Veendam rijdt de goedheiligman rond op zijn paard, met een muziekkorps en een aantal voertuigen erbij. Op het Museumplein is entertainment te vinden.

WESTERKWARTIER

Op 13 november zal Sint een rondgang maken door Leek. Een week later, op 20 november, is er een intocht in Tolbert. Na aankomst bij de Tolbertervaart, zal er een programma worden georganiseerd bij partycentrum de Postwagen. Dit evenement is alleen toegankelijk met een geldige QR-code.

PEKELA

Ook in Pekela gaat de intocht van Sint Nicolaas, naar verluidt, door. Details zijn nog niet bekend.

OLDAMBT

In Nieuwolda wordt op 27 november een speurtocht georganiseerd door Sint en zijn pieten. Vanaf 14.00 uur zijn alle kinderen welkom bij het dorpshuis.
De gemeente Oldambt heeft laten weten dat ook andere sinterklaasactiviteiten doorgang mogen vinden, zolang ze aan de geldende coronamaatregelen voldoen. Het is aan de organisatoren om te beslissen of ze het binnen die maatregelen al dan niet willen en kunnen organiseren.

EEMSDELTA

Wijst erop dat organisatoren aanvragen mogen doen voor Sinterklaasintochten, met inachtneming van de coronaregels. Vanwege hygiëne adviseert de gemeente om bijvoorbeeld kinderen van 12 jaar als Piet in te zetten, die voorverpakt strooigoed uitgedeeld aan kinderen. Burgemeester Gerard Beukema wil met alle organisatoren van intochten in gesprek gaan.

HET HOGELAND

Intochten zijn mogelijk in het Hogeland, als ze, net als in andere gemeenten, aan de coronaregels voldoen. 'Geen handen schudden dus. Bij ontvangsten in sporthallen en dorpshuizen is een coronatoegangsbewijs wel nodig - dan gelden de landelijke regels.'

WESTERWOLDE

'Sinterklaasintochten mogen doorgaan in de gemeente. Er zijn al een paar vergunningen verleend.'
Glutenvrije Pieten
Bij de evenementen in Appingedam, Groningen, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Pekela, Uithuizen, Veendam en Winschoten zijn verder Glutenvrije Pieten aanwezig, op initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Ze delen glutenvrije en lactosevrije kruidnoten uit aan de kinderen, in losse zakjes.
Het kan nog veranderen
Het naar voren halen van de persconferentie voor eventuele nieuwe coronamaatregelen door Hugo de Jonge, kan erop wijzen dat er andere of meer maatregelen genomen gaan worden. Die kunnen roet in het eten gooien.
Aanvullingen op de Sinterklaasintochten? Mail ze naar redactie@rtvnoord.nl