Instellingen

Zweedse vastgoedreus Heimstaden wordt grote huisbaas in Groningen

Busjes van vastgoedbedrijf Heimstaden
Busjes van vastgoedbedrijf Heimstaden © Heimstaden/Beeldbewerking RTV Noord
Het Zweedse vastgoedbedrijf Heimstaden werkt hard aan uitbreiding van zijn woningbezit in Groningen. Het bedrijf heeft in Stad en provincie de afgelopen twee jaar 650 woningen gekocht en wil dat aantal verder uitbreiden.
Heimstaden is met een huidig bezit van enkele honderden woningen opgerukt naar een vooraanstaande positie als verhuurder in vooral de stad Groningen. Onder de commerciële verhuurders is het daar een van de grootsten geworden.
Verspreid over Stad heeft de vastgoedmultinational nu meer dan 400 woningen in bezit. Daarmee steekt het Zweedse bedrijf lokale particuliere vastgoedbedrijven, zoals Pronkjewail Vastgoed of het bedrijf van ondernemer Robert Vegter, naar de kroon.

Zorg

Ten opzichte van de zes woningcorporaties in de stad Groningen is Heimstaden nog een bescheiden partij. Corporatie Lefier bijvoorbeeld verhuurt er 33.000 woningen en Nijestee biedt er 14.000 aan.
Niettemin kijken de corporaties met interesse, maar ook met zorg naar de opkomst van de Zweden. Want het bedrijf heeft een groot deel van zijn bezit bestemd voor de sociale verhuur, traditioneel het domein van de corporaties.

Sociale huur

Van de 13.500 woningen die Heimstaden inmiddels in Nederland bezit, is volgens marketingmanager Edward Touw van het bedrijf zo’n zeventig procent een sociale huurwoning. Dat zijn woningen waarvan de huur niet hoger is dan 752 euro per maand en daarom in aanmerking komen voor huursubsidie.
In Groningen zijn acht van de tien Heimstaden-woningen bestemd voor de sociale verhuur. De rest valt in de vrije huurmarkt.

Groeimarkt

De komst van Heimstaden past in een trend waarin particuliere commerciële beleggers hun grip op de markt van woningverhuur vergroten. Niet alleen krijgen lokale vastgoedbeleggers meer bezit, ook landelijke investeerders en buitenlandse beleggers worden belangrijker op de markt van woningverhuur.
Ook in Groningen gaan we de markt verder ontwikkelen
Edward Touw - Heimstaden
Heimstaden, dat 116.000 woningen bezit in tien landen, ziet Nederland als een groeimarkt en heeft de ambitie om flink door te groeien, naar een bezit van 20.000 woningen. ‘Ook in Groningen gaan we de markt verder ontwikkelen’, zegt manager Touw vanuit het Heimstaden-kantoor in Amsterdam.

Kantoor in stad

Begin volgend jaar opent Heimstaden een kantoor in de stad Groningen van waaruit beheer en onderhoud van de woningen zal worden gedaan. Dat gebeurt nu nog door bedrijfjes die de Zweedse investeerder hier inhuurt. Met de komst van eigen onderhoudsbusjes zal volgens Heimstaden ook de bekendheid van de verhuurder toenemen.
Wie en wat is Heimstaden?
Heimstaden werd in 2005 opgericht door de Noorse ondernemer Ivar Tollefsen, volgens het zakenblad Forbes goed voor een vermogen van bijna vier miljard dollar. De vastgoedreus zette in 2018 voet op de Nederlandse woningmarkt en is er nu de grootste buitenlandse investeerder.

In 2019 groeide Heimstaden in één klap uit tot een van de grotere particuliere woningbezitters toen het voor 1,4 miljard euro 9544 huurwoningen in Noord-Holland kocht van de Britse belegger Roundhill Capital.

Onderdeel van die deal was ook een pakket woningen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Geld waarmee Heimstaden woningen koopt komt vooral van buitenlandse pensioenfondsen en verzekeraars.

Heimstaden breidt het bezit uit door partijen woningen te kopen van beleggers zoals pensioenfondsen, maar ook van corporaties. Die zitten nogal eens krap bij kas en verkoop geeft ze financiële ruimte.

De markt op

Tot nog toe opereerde Heimstaden in de noordelijke provincies wat onder de radar. Andere particuliere verhuurders en ook sociale woningcorporaties zeggen nog maar weinig te hebben gemerkt van de groei van de Zweden.
‘We horen in de markt wel dat Heimstaden naar woningen zoekt, ook in Groningen’, zegt Edward Wielens van Pronkjewail Vastgoed. ‘We zijn via een tussenpersoon wel eens benaderd.’ Tot zaken is dat niet gekomen, aldus Wielens.

Buurt en wijken

Corporaties volgen de groei van het commerciële Heimstaden in de sociale huursector met argusogen. ‘Als corporatie willen wij ons maximaal maatschappelijk inspannen’, zegt Sije Holwerda, bestuurder van corporatie De Huismeesters in Groningen. ‘Wanneer wij als corporatie geld verdienen dan blijft dat in de buurt of de wijk.’
Wanneer wij als corporatie geld verdienen dan blijft dat in de buurt of de wijk
Sije Holwerda - corporatie De Huismeesters
Holwerda: ’Alles wat door de huurders wordt opgebracht wordt weer geïnvesteerd. Dat is een verschil met een belegger, die moet rendement halen.’ Holwerda zegt dat het eigenlijk ook nauwelijks mogelijk is winst te maken met woningen in de sociale verhuursector.
Manager Touw van Heimstaden kent de geluiden. ‘We merken dat commerciële investeerders niet zo’n goede naam hebben, zeker als ze uit het buitenland komen. Het wordt toch gezien als een beetje eng.’

Vertrouwen moet groeien

Het vertrouwen zal moeten groeien, meent Touw: ‘Mensen zullen zien dat we een investeerder zijn die een actieve rol wil spelen in de gemeenschap en daar ook daadwerkelijk iets aan wil toevoegen door bijvoorbeeld wat te doen aan leefbaarheid in wijken.’
Touw stelt dat Heimstaden opereert als een institutionele belegger. Het bedrijf koopt woningen om ze voor de lange termijn in bezit te houden. Touw: ‘Anders dan veel investeerders dus, die kiezen voor een korte termijn, van vijf tot tien jaar, waarna ze hun bezit verkopen. Wij kopen met de intentie om de woningen voor altijd te houden.’

Vraagtekens

Ook de koepel van woningcorporaties Aedes plaats vraagtekens. ‘Corporaties zijn gericht op goede en betaalbare woningen voor hen die dat hard nodig hebben’, zegt Aedes-woordvoerder Theo Scholte.
‘Beleggers hebben een rendementsdoelstelling’, gaat Scholte verder. ‘In dit geval gebruiken ze huizen om dat rendement te behalen. Dat is een andere insteek dan die van de corporaties. Ook beleggers kunnen overigens een goede sociale huurwoning tegen een goede prijs verhuren, maar je moet je afvragen voor hoelang ze dat doen en wat ze aan onderhoud willen doen.’
Aedes kijkt niet echt op van de activiteiten van Heimstaden. ‘Er zijn vaker buitenlandse partijen die zich op de Nederlandse markt begeven. Voormalig Minister Blok was er een groot voorstander van’, zegt Scholte.