Instellingen

Commissarissen van de Koning bijeen over crisis asielopvang Ter Apel

Een volle slaapzaal in het aanmeldcentrum in Ter Apel
Een volle slaapzaal in het aanmeldcentrum in Ter Apel © Beeld van een asielzoeker
De twaalf commissarissen van de Koning vergaderen vrijdagmiddag met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over de situatie in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Aanleiding is de noodkreet van voorzitter Koen Schuiling van Veiligheidsregio Groningen.
Schuiling wil dat het Rijk gemeenten dwingt mee te helpen aan de opvang van asielzoekers uit Ter Apel. Het landelijk aanmeldcentrum daar is sinds twee weken overvol. Onlangs noemde Schuiling de situatie daar 'inhumaan', nadat hij zelf poolshoogte in het aanmeldcentrum had genomen.
Begin deze week bespraken de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's en minister Grapperhaus in het Veiligheidsberaad het gebrek aan opvangruimte voor asielzoekers in ons land. Na afloop zei Grapperhaus te verwachten dat op korte termijn meer opvangplekken beschikbaar komen.

Beroep op het Rijk

Maar volgens Schuiling duurt dat te lang. Daarom doet hij op grond van artikel 51 van de Wet veiligheidsregio's een officieel beroep op het Rijk om de regie in handen te nemen en gemeenten te dwingen mee te werken.
Grapperhaus en zijn staatssecretaris Broekers-Knol reageerden donderdag per kerende post: deze week komen er in totaal vijfhonderd plekken bij in Almere en in Gorinchem, volgende week gevolgd door nog eens zeshonderd elders. De bewindslieden hopen dat begin november er in totaal drieduizend noodopvangplekken zijn gerealiseerd.

Gebrek aan solidariteit

Te weinig en te laat, maakte Schuiling donderdagavond nogmaals duidelijk in een interview op NPO Radio 1: 'Dat is een druppel op de gloeiende plaat.' Hij verwijt de andere gemeenten gebrek aan solidariteit en hoopt dat de commissarissen van de Koning nu gaan ingrijpen door gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen. 'In de eerste plaats door statushouders te kunnen laten uitstromen (zorgen voor huizen voor vluchtelingen - redactie) om zo wat ruimte te kunnen creëren en op de tweede plaats Ter Apel bij te staan in het bieden van noodopvang.'

Kansloze mensen

Als voorbeeld noemt Schuiling de afwijzende reactie van de Noord-Brabantse gemeente Budel: 'Op zich zijn daar voldoende plekken. Maar men geeft aan dat ze daar geen kansloze mensen meer willen opvangen. Dat zal, maar die mensen zijn er wel. Die worden nu opgevangen in Ter Apel en daar wordt enorm mee gesleept door het hele land, maar het biedt geen oplossing.'

Tijdelijke aard

Schuiling benadrukt bovendien dat een deel van de toegezegde extra plekken van tijdelijke aard is: 'Over een tijdje staan we weer voor dezelfde situatie als nu.' Hij hoopt dat de CdK's hun bevoegdheid gebruiken om gemeenten te dwingen opvanglocaties open te stellen: 'En dan geen eisen meer stellen aan de mensen die moeten worden opgevangen, want die ruimte heeft Ter Apel ook niet.'