Instellingen

Podium Verwondering brengt Goedemorgen Nederland twintig keer op de planken

Theatermaker Just Vink
Theatermaker Just Vink © RTV Noord
Theater te Water speelde 'Goedemorgen Nederland' 26 jaar geleden al ter gelegenheid van 50 jaar bevrijding, en Podium Verwondering doet het met ingang van deze vrijdag nog eens dunnetjes over.
De voorstelling, die zich tegen de achtergrond van de bevrijding afspeelt op een behangfabriek, zou eigenlijk afgelopen voorjaar al opnieuw worden uitgebracht. Op de dag van de geplande première op 13 maart 2020 stak het kabinet daar echter een stokje voor in verband met corona.
Podium Verwondering speelt Goedemorgen Nederland

Zenuwachtig

'Ja', zegt theatermaker Just Vink in alle eerlijkheid op de vraag of hij zenuwachtig is voor de première, omdat het al weer zo lang geleden is. Wat de voorstelling zo bijzonder maakt?
'Het is een mooie voorstelling', zegt Vink. 'Het geeft een wat andere kant op de bevrijding. Het was natuurlijk niet zo dat het tot aan die bevrijding alleen maar om concentratiekampen en executies ging, en dat het daarna één groot feest was.'

Stukje complexer

Dat lag namelijk wel een stukje complexer, zegt Vink. 'Mensen kampten met verlies, verzetsmensen vielen ineens in een zwart gat. Goedemorgen Nederland zet dat op een heel kluchtige manier neer.'