Instellingen

22 miljoen kilo wegend spoordek bij Bedum op zijn plek

Werk aan het spoor bij Bedum met boven in beeld de kaasfabriek
Werk aan het spoor bij Bedum met boven in beeld de kaasfabriek © Jan Been/RTV Noord
Bij Bedum is zaterdag het nieuwe spoordek op zijn plaats geschoven. Het dek is een onderdeel van de nieuwe rondweg. Treinen rijden straks via het spoordek over de rondweg, wegverkeer gaat er onder het spoor door.
Van verre zijn de vier grote hijskranen al te zien die meehelpen om het dek op zijn plek te krijgen. Om dat te kunnen doen is in de afgelopen dagen eerst het spoor verwijderd en is het talud afgegraven. Op die manier is een gat in de spoordijk ontstaan van zo'n tachtig meter. Dat is ook precies de lengte van het spoordek.

Flinke afmeting

'Het dek moet die lengte hebben om de nieuwe rondweg te kunnen overspannen', zegt bouwmanager Gerrit Geertjes van ProRail. 'De weg en het spoor kruisen elkaar niet haaks maar schuin, vandaar die flinke afmeting.'
Vier grote hijskranen zijn nodig om het spoordek op zijn plek te krijgen
Vier grote hijskranen zijn nodig om het spoordek op zijn plek te krijgen © Jan Been/RTV Noord

Zes meter per uur

Het spoordek, dat 22 miljoen kilo weegt, is ter plekke gebouwd. Het ligt zo'n vijftien meter naast het spoor te wachten om te worden geplaatst. Geertjes: 'Dat gebeurt met vijzels die het gevaarte naar zijn plek drukken. Dat gaat met zes meter per uur, dus heel langzaam.'
De aanpassingen aan het spoor zijn nodig voor de aanleg van de nieuwe rondweg. De weg moet er voor zorgen dat vrachtverkeer van en naar de kaasfabriek aan het Boterdiep niet meer dwars door Bedum rijdt. Met de rondweg worden ook drie onbewaakte overwegen overbodig. Die worden gesloten.
Miljoenen kilo's wegend spoordek op z'n plek
Als het dek op zijn plek ligt, wordt het spoor er weer opgelegd. Komende maandagochtend om vier uur moeten de werkzaamheden zijn afgerond en wordt het treinverkeer hervat.

Geen treinen dit weekend

In verband met de klus bij Bedum rijden er dit weekend geen treinen. Passagiers worden vervoerd met bussen.