Instellingen

Scheuren over akkers bij de Piepercross: 'Spektakel met obstakels'

De start van de Piepercross in Opende
De start van de Piepercross in Opende © Jan Been/RTV Noord
In Opende wordt dit weekend de Piepercross gehouden. Het motorsportevenement is een mix van motocross, enduro en off-road. Kortom, scheuren over aardappel- en maisakkers, met hier en daar natuurlijke hindernissen en een aangelegd obstakelparcours.
Zaterdagmiddag werd een twee-uurs race gereden die het uiterste vraagt van de coureur en zijn motor.
De start vindt plaats op een akker aan de Poelbuurt. In groepen wordt gestart, waarbij de snelste rijders het eerst mogen vertrekken. Gevorderden en nog niet al te ervaren coureurs rijden door elkaar heen en zo ontstaat een lange slinger van motoren door de landerijen tegen de Friese grens.
Crossen over aardappel- en maisakkers
Crossen over aardappel- en maisakkers © Jan Been/RTV Noord
'Het lijkt een beetje op de rally met auto's, maar dan met crossmotoren', zegt Wopke Hoekstra van de organiserende motorclub Sportlust uit Houtigehage. 'Onderweg kom je allerlei hindernissen tegen, zoals sloten en springschansen. Je moet niet alleen snel zijn, maar behendigheid, motorbeheersing en uithoudingsvermogen tellen zwaar mee.' Hoekstra is zelf een van de deelnemers.

Tunnel van dennentakken

Volgens Hoekstra komt dit weekend de Nederlandse top van de endurosport in Opende aan de start. Maar de echte toppers hebben afgezegd. Hoekstra: 'Volgend weekend is de laatste wedstrijd voor het Nederlands kampioenschap. Er zijn nog een paar kanshebbers voor de titel. Die willen bij de Piepercross niet het risico lopen op blessures waardoor ze volgende week niet kunnen starten. 't Is jammer, maar begrijpelijk. Maar de coureurs die er wel zijn die maken er een spektakel van.'
Halverwege het circuit is op een weiland een obstakelbaan aangelegd. De rijders moeten een stuk door mul zand, over rioolbuizen en boomstammen, door een tunnel van dennentakken en over een metalen brug. Stuurmanskunst is hier het devies.
Op het obstakelparcours wordt stuurmanskunst gevraagd
Op het obstakelparcours wordt stuurmanskunst gevraagd © Jan Been/RTV Noord
Maar waarom heet het evenement eigenlijk Piepercross? Hoekstra: 'De naam is ooit verzonnen omdat we over aardappelakkers rijden. Als de aardappels uit de grond zijn, dan mogen wij van de eigenaren hier onze sport bedrijven.'

Regenval

Het heeft Sportlust de nodige moeite gekost om de baan rijklaar te maken. Hoekstra: 'We zijn al een maand bezig met de voorbereidingen, maar door de vele regen van de afgelopen tijd moest hier en daar wat aan het parcours worden veranderd.'
Maar ondanks de aanpassingen zijn de deelnemers aan de uithoudingswedstrijd na een rondje op het circuit van ruim zeven kilometer al onherkenbaar door de modder. Na de race zal het de nodige moeite kosten om alles weer schoon te krijgen voor de wedstrijd die zondag op het programma staat.