Instellingen

150 asielzoekers uit Ter Apel overgeplaatst naar voormalig hotel in Emmen

Een groep asielzoekers komt per bus aan bij het voormalige Fletcher Hotel in Emmen
Een groep asielzoekers komt per bus aan bij het voormalige Fletcher Hotel in Emmen © Herman van Oost
In het voormalige Fletcher Hotel in Emmen komen vandaag al 150 vluchtelingen aan vanuit Ter Apel.
Eigenlijk zou het hotel pas volgende week in gebruik worden genomen als tijdelijke noodopvang voor asielzoekers. Maar vanwege de noodkreet vanuit Ter Apel is dat nu naar voren gehaald, meldt RTV Drenthe.
In het azc in Ter Apel zitten ongeveer 750 asielzoekers, terwijl het centrum is berekend voor 250 vluchtelingen. Het kabinet heeft daarop alle provincies opgeroepen om nog dit weekend honderd extra plekken te realiseren voor vluchtelingen.

'Improviseren'

In Emmen is nu ruimte gemaakt voor 150 vluchtelingen, allemaal gezinnen. 'Na de oproep hebben we met de veiligheidsregio en de gemeente een tandje bijgezet om alles klaar te maken', vertelt een woordvoerder van het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. 'Het is nog steeds niet helemaal klaar, maar we kunnen improviseren.'
Asielzoekers uit onder meer het azc in Zweeloo helpen mee om de gezinnen in het hotel te begeleiden. Andere Drentse gemeenten zoeken nog naar opvangplekken.

Tot begin januari

Het oude hotel dient tot uiterlijk 8 januari volgend jaar als noodopvang. Daarna moeten er zorgappartementen in het gebouw komen.