Instellingen

Honderd asielzoekers uit Ter Apel naar noodopvang in Middelburg

Evenementenlocatie Studio A58 wordt een opvanglocatie voor vluchtelingen
Evenementenlocatie Studio A58 wordt een opvanglocatie voor vluchtelingen © Omroep Zeeland
Middelburg gaat vanaf zondag zo'n honderd vluchtelingen opvangen, meldt de Zeeuwse gemeente. Evenementenlocatie Studio A58 zal door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ingericht worden voor noodopvang.
Eind volgende week is er op de locatie plek voor nog eens honderd tot 150 personen.
Met de opvangplek geeft de gemeente Middelburg gehoor aan de oproep van onder meer de burgemeester van de gemeente Westerwolde Jaap Velema en het demissionaire kabinet om het azc in Ter Apel te helpen met de opvang van asielzoekers. Daar sliepen afgelopen week 750 mensen in de nachtopvang, terwijl er plaats was voor 275.

'Duizend opvangplekken'

Vanaf de aanmelding moeten asielzoekers worden doorgeplaatst naar andere centra in het land, maar door een gebrek aan plekken stokt die doorstroom. Om te voorkomen dat mensen in tenten opgevangen moeten worden, is aan burgemeesters gevraagd noodopvangplekken te creëren. Nog dit weekend wil het kabinet duizend opvangplekken realiseren.

Middelburg ziet opvang als 'plicht'

De gemeente Middelburg noemt de mogelijke opvang in tenten vanwege de hoge nood in Nederland 'niet menselijk en wenselijk. Zeker niet met oog op de herfst en de winter die in aantocht is.' De gemeente ziet het als plicht mee te werken aan de opvang, Middelburg verzorgde een aantal jaren geleden ook noodopvang.
De opvang in Middelburg, gelegen langs de A58, is in eerste instantie voor de periode van een half jaar. Daarna kan met een half jaar worden verlengd. De Veiligheidsregio Zeeland neemt de eerste organisatie op zich, later wordt de opvang overgedragen aan het COA.