Instellingen

Vijf provincies geven gehoor aan oproep om extra asielzoekers op te nemen (update)

Een bedrijvencomplex in Hengelo biedt extra slaapplekken voor asielzoekers
Een bedrijvencomplex in Hengelo biedt extra slaapplekken voor asielzoekers © ANP
Er hebben tot nu toe vijf provincies gehoor gegeven aan de oproep van het kabinet om extra asielzoekers op te nemen. Op zaterdag gingen Drenthe en Zeeland al tot actie over, op zondag volgden Overijssel, Flevoland en Utrecht.
In Drenthe konden 150 asielzoekers terecht in een voormalig hotel in Emmen. Deze locatie ging na de dringende oproep eerder open dan gepland (volgende week). In Zeeland kunnen zo'n honderd asielzoekers tijdelijk terecht in een evenementencentrum in Middelburg. Eind volgende week kunnen daar nog eens 100 tot 150 mensen naartoe.

Overijssel, Flevoland en Utrecht

Overijssel, Flevoland en Utrecht meldden zich met respectievelijk 100 plekken in Hengelo, 90 in Dronten en 100 in hotels in Amersfoort en Utrecht, meldt de NOS. Behalve Groningen vindt ook Friesland dat nu andere provincies aan de beurt zijn. 'Omdat wij met 1250 asielzoekers al meer doen dan zou hoeven', aldus een Friese woordvoerder.

Bedrijvencomplex

De gemeente Hengelo vangt sinds zondag honderd vluchtelingen uit Ter Apel op. Het Hazemeijer-complex in de stad is aangewezen als noodopvang. De huisvesting van vluchtelingen is op verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), dat een oplossing probeert te vinden voor de onhoudbare situatie in het asielzoekerscentrum van Ter Apel waar 2500 vluchtelingen verblijven.
Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo heeft mede als voorzitter van de Veiligheidsregio Twente een dringend verzoek van de betrokken ministers en van de Commissaris van de Koning in Overijssel ontvangen om mee te werken.
Schelberg heeft het COA toestemming gegeven om een ruimte in het bedrijfscomplex aan de Hazemeijerstraat in Hengelo in te richten als noodopvang locatie. Dat is besloten na overleg met de eigenaar van het pand.
(Het bericht is aangevuld met het nieuws dat behalve Drenthe, Zeeland en Overijssel ook Utrecht en Flevoland gehoor hebben gegeven aan de oproep van het kabinet).