Wereldgoal Ngonge leidt zege van FC Groningen tegen AZ in (video)

Cyril Ngonge krijgt de felicitaties van zijn teamgenoten na zijn winnende treffer © Orange Pictures
FC Groningen heeft zondagavond de thuiswedstrijd tegen AZ met 2-0 gewonnen. De openingstreffer kwam tot stand na een weergaloos hakje van Cyril Ngonge. Twintig minuten voor tijd besliste Michael de Leeuw het duel.
Het openingsdoelpunt van de wedstrijd was er één om in te lijsten. In de 20ste minuut won Mo El Hankouri een duel aan de zijkant en zette voor. De voorzet leek achter Ngonge te komen, maar de aanvaller liet de bal instinctief op zijn hak vallen. De met stomheid geslagen AZ-doelman Vindahl moest lijdzaam toezien hoe de bal in het net vloog. Een mokerslag voor AZ dat net beter in de wedstrijd kwam.
In de 70ste minuut zorgde Michael de Leeuw met zijn eerste doelpunt sinds zijn terugkeer voor de 2-0. Hij strafte een miscommunicatie achterin bij AZ af door een lobje over doelman Vindahl te plaatsen.

Van Hintum belangrijk

FC Groningen heeft nu tien punten uit tien duels en klimt naar de vijftiende plek in de Eredivisie. De zege was verdiend omdat Groningen effectiever met de kansen omging. In de verdediging mocht het Bart van Hintum dankbaar zijn. De centrale verdediger kopte tot twee keer toe een bal van de Alkmaarders van de lijn. Een keer voor en na de openingstreffer.

Prachtige redding Leeuwenburgh

Groningen verdedigde na de goal van Ngonge de voorsprong met man en macht en bereikte met een 1-0 tussenstand de rust. AZ zette in de tweede helft aan, maar wist geen grote kansen uit te spelen. Het doelpunt van De Leeuw kwam voor de thuisploeg precies op het goede moment. Doelman Peter Leeuwenburgh voorkwam vlak voor tijd met een katachtige redding nog de aansluitingstreffer van AZ via Gudmundsson. Aan de overkant raakte invaller Romano Postema met een prima schot de buitenkant van de kruising.

Programma

Een zwaar bevochten zege voor de ploeg van coach Danny Buijs. FC Groningen vervolgt het seizoen aanstaande woensdag 27 oktober met het bekerduel tegen Helmond Sport. Het duel tegen de Brabanders begint om 21.00 uur. In de competitie treffen de Groningers volgende week zondag NEC. Aftrap is dan om 14.30 uur. Waar is nog onduidelijk omdat er in stadion De Goffert voorlopig geen wedstrijden mogen worden gespeeld na het instorten van een tribune.