Instellingen

In beeld: binnenkijken bij de azc-noodopvang bij Meerstad

De opvang in Meerstad was eerder een XL-coronateststraat
De opvang in Meerstad was eerder een XL-coronateststraat © RTV Noord
Deze maandagmiddag worden de eerste dertig asielzoekers opgevangen in de noodopvang bij Meerstad. Naar verwachting zullen eind deze week alle tweehonderd plekken bezet zijn.
De nieuwe opvanglocatie was aanvankelijk opgezet als XL-locatie voor het afnemen van coronatesten. Daarvoor opende de locatie op 20 september, om drie weken later weer te sluiten omdat er te weinig gebruik gemaakt werd van de plek. In die drie weken kostte de locatie minstens 600.000 euro om in gebruik te nemen. In dat geld zitten nog geen personeelskosten en kosten voor de testen zelf.
Op 6 oktober sloot de XL-teststraat alweer. Gemeente Groningen bood de locatie daarna aan als opvangplek voor asielzoekers, na een noodkreet van burgemeester Jaap Velema van Westerwolde dat het azc in Ter Apel voortdurend te veel mensen opvangt.

Een paar maanden open

Locatiemanager Wietske van der Til is trots: 'Normaal zijn wij drie tot zes maanden bezig met de opstart van een nieuwe locatie. Maar deze locatie is binnen ongeveer een week gerealiseerd.'
De bedoeling is dat de locatie enkele maanden als opvangplek voor asielzoekers zal dienen. 'In principe is overeengekomen dat het tot maart volgend jaar open kan blijven.'
Binnenkijken bij de nieuwe azc-opvang in Meerstad