Instellingen

Bewoners Tolbert tasten in het duister: waarom wordt de straatverlichting niet gerepareerd?

Het is pikkedonker op de Oldebertweg in Tolbert
Het is pikkedonker op de Oldebertweg in Tolbert © RTV Noord
De lantaarnpalen aan de Oldebertweg, een van de drukste straten van Tolbert, zijn sinds half juli kapot. Bewoners vinden de situatie onveilig en ergeren zich aan de houding van de gemeente Westerkwartier.
Johan Bruining reed onlangs zijn huis pardoes voorbij. En zijn buurvrouw? Die laat de hond uit met een zaklantaarn. In hun straat is het nu al maanden pikkedonker in de nachtelijke uren. Dat baart bewoners zorgen, zeker omdat het drukke fietspad naast de weg veel wordt gebruikt door scholieren.

Ergernis

Als ze melding maken van de defecte straatverlichting, belooft de gemeente steeds beterschap. Maar na drie maanden laat een oplossing nog op zich wachten.
Bé Dijkstra is als gepensioneerd verkeersagent scherp op onveilige situaties in zijn straat. Hij trekt daarom op 21 juli al aan de bel bij de gemeente, nadat de lantaarns voor de tweede nacht op rij uit blijven.
Bewoners vinden dat hun straat onveilig is, nu er geen straatverlichting meer is
Bewoners vinden dat hun straat onveilig is, nu er geen straatverlichting meer is © RTV Noord
Tot zijn ergernis gebeurt er vervolgens lange tijd niets. Half september wordt het fietspad naast de Oldebertweg, tussen de Feithsweg en Leuringslaan, plots afgesloten. Omwonenden worden hierover niet geïnformeerd, en volgens Dijkstra zijn de hekken dusdanig onveilig geplaatst dat hij wel 'moet ingrijpen'.

Geen werkzaamheden, wel borden

‘Fietsers vanuit Marum reden een donker gat in en zagen dat hek helemaal niet. En fietsers die vanaf de Feithsweg rechtsaf sloegen richting Leek konden het helemaal niet zien vanwege de hoge heg op de hoek. Ik heb de hekken daarom weggehaald, want er waren bovendien helemaal geen werkzaamheden’, zegt Dijkstra.
Hij ziet dat medewerkers van de gemeente de omleidingsborden en hekken twee weken later weer weghalen, zonder dat er een schop in de grond is gegaan.
De Oldebertweg en het aangrenzende fietspad bij daglicht
De Oldebertweg en het aangrenzende fietspad bij daglicht © Niels Timmerman/RTV Noord
Volgens de gemeente is een netwerkkabel aan vervanging toe, maar op de vraag waarom reparatie zo lang op zich laat wachten komt geen antwoord: dat is een zaak van netbeheerder Enexis, stelt een woordvoerder.
Als we het melden, zegt de gemeente dat we bij Enexis moeten zijn. Dat vinden wij een beetje flauw
Fokke Dijkstra - Oldebert (vereniging van dorpsbelangen)
Zij legt uit dat de borden opnieuw worden geplaatst als Enexis met de vervanging aan de slag gaat. 'Dat is naar verwachting begin november.'

'Gemeente moet verantwoordelijkheid nemen'

Fokke Dijkstra van Oldebert, de vereniging van dorpsbelangen in Tolbert, ziet dat er op meer plekken in het dorp problemen zijn met straatverlichting. In de Hoofdstraat was het onlangs ook al raak.
‘Als we het melden, zegt de gemeente dat we bij Enexis moeten zijn. Dat vinden wij een beetje flauw, want de gemeente moet verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van haar inwoners. Westerkwartier moet zorgen voor een duidelijk aanspreekpunt’, aldus Dijkstra.
Reactie Enexis
Nadat op basis van de eerste meldingen de storing door ons was verholpen en is gecontroleerd, is de verlichting door nieuwe storingen in de kabel opnieuw uitgevallen. Dit noemen we ‘sluimerstoringen’ vanwege de slechte, verouderde kabel. Die zullen blijven ontstaan tot de kabel wordt vervangen. We kunnen ons goed voorstellen dat het beeld ontstaat dat er met de melding niks was gedaan, maar dat is dus niet het geval. Het is nodig om de hele kabel te vernieuwen. Dat zijn werkzaamheden die helaas een langere voorbereidingstijd in beslag nemen. Die vervanging hopen we nu dus op korte termijn te kunnen realiseren. Dat dit onduidelijkheid en ongemak heeft gegeven voor de buurt, dat vinden we natuurlijk erg vervelend.