Instellingen

Oorlogsmonument onthuld in Stadskanaal: ‘Zonder hen had ik hier niet gestaan’

Leo de levie
Leo de levie © RTV Noord
In Stadskanaal is maandagmiddag een oorlogsmonument onthuld. Het monument is een eerbetoon aan Willem en Hindertje Drenth. Zij boden tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak aan zestien mensen, waarvan de meesten van Joodse komaf.
Een van hen is Leo de Levie. De geboren Groninger woont al zeventig jaar in Israël, maar is speciaal voor de onthulling naar Nederland gekomen.

Onderduiken

Terug naar de jaren ‘39-‘45. Het stel woont, samen met dochter Lammie, in Stadskanaal. Dorpsgenoten denken dat het gezin zich heeft aangesloten bij de vijand, maar in werkelijkheid blijkt dat een truc.
Oorlogsmonument in Stadskanaal onthuld: 'Blij dat ik hier nog sta'
Lammie werkt in het begin van de oorlog namelijk op de administratie bij een kantoor van de NSB. Zij werd gestuurd om als dekmantel te dienen. Ondertussen verblijven in het huis zestien onderduikers.

Monument

Maandagmiddag is het gezin dus geëerd. Leo de Levie is de familie tot op de dag van vandaag dankbaar: ‘De familie Drenth heeft mijn familie gered. Daarom heb ik gezegd: al is het maar voor 24 uur. Wij komen naar Stadskanaal, ik moet hier naartoe.’