Verdachten zwembadmoord komen niet vrij: 'Verdenkingen te ernstig'

Forensische experts in Marum nadat het lichaam van Elzinga is ontdekt
Forensische experts in Marum nadat het lichaam van Elzinga is ontdekt © Jos Schuurman/FPS
De vier verdachten van het uitlokken van de moord op Jan Elzinga in 2012, blijven tot de volgende zitting op 17 december vastzitten. Maar ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.
Jan Elzinga werd negen jaar geleden op zijn fiets bij de ingang van het zwembad in Marum doodgeschoten. Hiervoor zitten Pascal E. uit Zwolle als schutter en Willem P. uit Kampen als opdrachtgever vast. De mannen zitten een celstraf van respectievelijk vijftien en twintig jaar uit.

'30.000 euro voor huurmoord'

Willem P. is in 2017 en 2019 met justitie gaan praten en kwam met nieuwe aanwijzingen en bewijsmateriaal. Hij wees de schoonfamilie van Elzinga aan als de werkelijke opdrachtgever, waaronder de toenmalige vriendin Monique H. Zij zou stelselmatig door Elzinga zijn mishandeld en hier moest een einde aan komen. Voor de huurmoord werd door de schoonfamilie 30.000 euro neergeteld.

Johan L.: bedankt om de moord te regelen

De 42-jarige Monique H. uit Hollandscheveld, haar broer Marcel (39) uit Nieuw-Roden en hun moeder Cobie van der L. (59) uit Roden werden begin juli van dit jaar aangehouden. Ook de 56-jarige Johan L. uit Kampen werd vastgezet, omdat hij voor de familie zou hebben bemiddeld en voor het wapen hebben gezorgd.
De vier ontkennen iets met de moord van doen te hebben gehad. Johan L. zei vandaag tegen de rechter dat de schoonfamilie hem wel had gevraagd de moord te regelen, maar hij had hiervoor bedankt.

Verdenkingen te ernstig

Hij kende Willem P. en legde dit verzoek van de familie aan hem voor. Willem P. zou vervolgens de opdracht hebben opgepakt, zei Johan L.
De rechter vindt de verdenkingen te ernstig om de vier vrij te laten. Mogelijk is hier sprake van een huurmoord, waarop langdurige celstraffen staan. 'Een huurmoord wordt in de samenleving als zeer schokkend ervaren', zei de rechter. De rechtbank bepaalde onder meer ook dat kroongetuige P. op een openbare zitting moet worden gehoord. Ook moet Johan L. opnieuw worden gehoord over de uitspraken die hij vandaag op zitting deed.
Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.