'Ruim 600 plekken in beeld', maar nog lang niet genoeg om Ter Apel te ontlasten

Asielzoekers komen per bus aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers komen per bus aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Nadat afgelopen weekend al Drenthe, Zeeland, Overijssel, Flevoland en Utrecht extra opvangplekken voor asielzoekers creëerden, zegden vandaag ook Noord- en Zuid-Holland, Brabant en Limburg toe hun steentje bij te dragen. Maar genoeg is het nog niet.
Uiterlijk vandaag moesten de twaalf provincies laten weten hoeveel plaatsen ze konden realiseren. Demissionair staatssecretaris Broekers-Knol schrijft aan de Tweede Kamer dat er ruim 600 plekken 'in beeld' zijn. Dat is dus ongeveer de helft van de 1200 waarom was gevraagd, meldt de NOS.

Nog niet allemaal definitief

Bovendien zijn nog niet alle aangeboden plekken definitief. Volgens Broekers-Knol zijn sommige locaties wel op het oog, 'maar hier moet nog definitief over worden besloten of omwonenden moeten nog worden geïnformeerd', schrijft ze.
De 600 plekken die in beeld zijn, zijn inclusief de locaties die de afgelopen dagen al in gebruik werden genomen in Drenthe, Zeeland en Overijssel. Samen met Utrecht en Flevoland maakten die provincies dit weekend bekend 450 plaatsen beschikbaar te stellen. Daarbij gaat het voor een deel om al eerder toegezegde plekken die eerder beschikbaar komen.

Vakantieparken

Vandaag maakten Noord-Brabant en Limburg bekend in totaal 140 crisisplekken beschikbaar te stellen in vakantieparken. In het Brabantse Oisterwijk gaat het om 100 plaatsen, in Sittard in Limburg kunnen 40 mensen terecht. Beide plaatsen zijn voor maximaal vier weken beschikbaar.
De provincie Noord-Holland meldde dat ongeveer 100 mensen uit Ter Apel in hotels in de gemeente Haarlemmermeer kunnen worden opgevangen. In Zuid-Holland stelt Rotterdam ruim 100 opvangplekken op een boot in Rotterdam per vandaag beschikbaar. Daar gaat het echter niet om nieuwe plaatsen. Deze zaten al in de planning vanwege de vraag eind augustus van het kabinet aan alle gemeentes om in totaal 4000 opvangplaatsen beschikbaar te stellen.