Instellingen

Groningers vierde na eerste dag Solar Challenge in Marokko

De Groningse zonneauto Green Spirit in Marokko
De Groningse zonneauto Green Spirit in Marokko © Caroline Nauta/Top Dutch Solar Racing
Het Groningse team van Top Dutch Solar Racing heeft hun eerste startpositie tijdens de zonnautorace in Marokko niet kunnen omzetten in de snelste tijd op de eerste dag. De Groningers zijn de eerste etappe geëindigd als vierde.
De eerste etappe ging van de Marokkaanse badplaats Agadir richting Zagora aan de rand van de Sahara en bestond uit 475 kilometer. Het team van de Belgische universiteit uit Leuven legde die afstand als snelste af in meer dan zeven uur, gevolgd door Solar Team Twente uit Enschede en Vattenfal Solar Racing uit Delft.

Lastige eerste kilometers

Met name de eerste twintig kilometer waren lastig, laten de Groningers weten vanuit Marokko. Dat kwam vooral omdat er relatief veel verkeer is in Agadir en het even duurt voordat je de stad uit bent. Het konvooi rondom de zonneauto mag eigenlijk niet onderbroken worden, maar dat is niet eenvoudig met veel rotondes in de Marokkaanse badplaats.
De Groningse zonneauto Green Spirit in Marokko
De Groningse zonneauto Green Spirit in Marokko © Caroline Nauta/Top Dutch Solar Racing
Na ongeveer een uur racen zag het Groningse team de Belgische concurrent al in de achteruitkijkspiegel verschijnen. De Belgen begonnen als derde aan de dag, maar kenden een ijzersterke start. Niet veel later heeft ook het Vattenfall Solar Team uit Delft de Groningers ingehaald en in de loop van de dag deed het team uit Twente hetzelfde.

Toch tevreden

Desondanks zijn de studenten van Top Dutch Solar Racing tevreden over het verloop van de eerste dag. 'We zijn er van overtuigd dat we met de verzamelde data van vandaag onze race strategie kunnen aanpassen, zodat we de komende dagen weer terugkeren bovenin.'