FC Groningen: spelen om 20:00 uur op zondag heeft ons ten minste 75.000 euro gekost

FC-fans protesteren tegen de aanvangstijd van 20:00 uur
FC-fans protesteren tegen de aanvangstijd van 20:00 uur © Orange Pictures
FC Groningen is flink wat inkomsten misgelopen door het afwerken van de thuiswedstrijd zondagavond tegen AZ (2-0). 'In totaal is onze financiële schade minimaal 75.000 euro', laat algemeen directeur Wouter Gudde weten. Het duel begon om 20.00 uur.
'Het aantal verkochte losse tickets lag de helft lager dan bij de laatste thuiswedstrijd tegen FC Twente, namelijk 2.671 tegen 5.412. Een inkomstenderving van circa 49.000 euro. In vergelijking met het thuisduel met FC Twente lag de horeca-omzet zo'n 29.000 euro lager', becijfert Gudde.

Vanaf het begin verzet

FC Groningen heeft zich vanaf het begin verzet tegen het voetballen op zondagavond om 20.00 uur. Volgens de Trots van het Noorden worden supportersgroepen door dit publieksonvriendelijke tijdstip uitgesloten, zoals de schoolgaande jeugd en mensen die maandag weer vroeg aan hun werkweek moeten beginnen.
Op z'n website laat de club bovendien nog weten dat de Euroborg zondag 5.988 no shows (afwezige supporters en sponsors in het bezit van een geldig kaartje) kende.
Wij verkopen een product, in dit geval een seizoenkaart, waarvan de supporter geen gebruik kan maken
Wouter Gudde - FC Groningen-directeur
'Wij verkopen een product, in dit geval een seizoenkaart, waarvan de supporter geen gebruik kan maken', betoogt Gudde. 'De cijfers bevestigen ons gevoel dat voetballen op zondagavond 20.00 uur een heel slecht idee is. Wij vinden deze ontwikkeling zorgwekkend en willen graag discussie voeren gebaseerd op de feiten. Hopelijk gaan ook de andere clubs de cijfers in kaart brengen en komen we tot voortschrijdende inzichten.'
Het spelen van wedstrijden op zondagavond om 20.00 uur is ingevoerd in het kader van de zogenoemde veranderagenda. Clubs die ook in Europees verband actief zijn, zoals AZ, kunnen daardoor meer rust tussen hun wedstrijden krijgen. 'Europese prestaties zijn in het belang van het totale Nederlandse voetbal en dus ook van FC Groningen', beaamde Gudde.

Noodzakelijk?

'Waartegen wij geageerd hebben, is het voorstel dat alle clubs één keer op zondagavond 20.00 uur thuis spelen. Dus los van de vraag of dit met het oog op Europese wedstrijden noodzakelijk is. Wij zien het belang van live televisieregistraties, maar dit mag in onze ogen nooit ten koste gaan van het stadionbezoek van supporters en sponsors.'