Instellingen

Opnieuw geld naar centrum Stadskanaal: Europaplein krijgt Stadstuin

Het Europaplein in Stadskanaal, met het 'amper gebruikte podium'
Het Europaplein in Stadskanaal, met het 'amper gebruikte podium' © Google Streetview
De gemeente Stadskanaal steekt opnieuw geld in het noodlijdende winkelcentrum van Stadskanaal. Een investering van ruim 600.000 euro moet leiden tot de aanleg van een stadstuin op het Europaplein. Dat gaat onder meer ten koste van een amper gebruikt podium.
Niet iedereen is enthousiast over het plan. Zo strijdt ondernemer Jan Addens van boekenwinkel The Read Shop tegen de realisatie van het plan. Hij wil graag meer parkeerplaatsen in plaats van een stadstuin, omdat consumenten in zijn visie zo dicht mogelijk bij de winkels willen parkeren.

Hoorzitting

Addens dwong al een hoorzitting af over het onderwerp en uit een memo van de gemeente Stadskanaal blijkt dat de gemeente er rekening mee houdt dat Addens juridische stappen wil ondernemen tegen dit voorstel.
De gemeente Stadskanaal kiest namelijk voor een stadstuin die sfeer moet brengen in het centrum van Stadskanaal. Daar is een investering van ruim 600.000 euro mee gemoeid. Zo’n 370.000 euro van dat geld wordt gefinancierd vanuit de pot RegioDeal Oost-Groningen.

Portemonnee

Het is niet de eerste keer dat Stadskanaal de portemonnee trekt voor het centrum. Sinds 2017 is er zo’n zes miljoen euro in het centrum gestoken, onder meer om het compacter te maken en daarmee de winkelleegstand te laten afnemen.
De realisatie van de stadstuin gaat wel ten koste van een amper gebruikt podium. De fractie van de SP pleit voor een mogelijk tweede leven van dat podium. Wethouder Goedhart Borgesius is van plan dat voorstel te laten onderzoeken.