Instellingen

Het Groninger Landschap stelt bouw uitkijktoren Kleine Polder uit

De polders
De polders © Groninger Landschap
De herinrichting van de Kleine Polder in Termunterzijl, waarmee Het Groninger Landschap vorige maand is begonnen, verloopt voorspoedig, maar de realisatie van de uitkijktoren is uitgesteld.
De reden hiervoor zijn de kosten van de fundering van de uitkijktoren. Die blijken aanzienlijk hoger dan in eerste instantie begroot. Dat komt enerzijds door de stijging de prijzen van de bouwmaterialen, terwijl er door de windbelasting en de slechte ondergrond juist een extra sterke fundering nodig blijkt.
Hierdoor heeft Het Groninger Landschap besloten de realisatie van het originele ontwerp van het uitkijkpunt uit te stellen tot hier een passender voorstel voor is. Een nieuw ontwerp voor de uitkijktoren wordt begin 2022 verwacht.

Recreatie en natuur

De Kleine Polder is in 2017 overgedragen aan Het Groninger Landschap. In de definitieve plannen wordt er een overgang gecreëerd tussen water en land, tussen zout en zoet.
Het westelijke deel blijft grotendeels zoals het is. In lijn met de wens van omwonenden wordt het strand bij de zwemplas uitgebreid, komt er een wandelpad rondom het gebied en er komt een speeleiland. Aan de oostzijde worden natuureilanden ontwikkeld voor vogels om te broeden en te rusten bij hoogwater.