Instellingen

Video: transformatoren van 365 ton verhuizen van Veendam naar Meeden

Transport van de transformator naar het hoogspanningsstation bij Meeden
Transport van de transformator naar het hoogspanningsstation bij Meeden © Jeroen Willems / RTV Noord
Deze week worden drie transformatoren met een gewicht van 365 ton van Veendam naar het hoogspanningsstation bij Meeden verplaatst. De logistieke operatie loopt tot nu toe op rolletjes.
De transformatoren van negen bij zestien meter worden in een speciale dieplader verplaatst. Het transport gaat over de N33 die deels wordt afgesloten.

Waarom?

De transformatoren zijn nodig om het hoogspanningsstation bij Meeden klaar te maken voor de toekomst. Het station is een belangrijk onderdeel voor de stroomvoorziening voor de regio en Nederland, maar ook voor het buitenland.
'Deze transformator is heel belangrijk in het transport van elektriciteit tussen Nederland en Duitsland, want met deze transformator kunnen we veel meer stroom transporteren tussen die twee landen', zegt woordvoerder Matthijs Coops van netbeheerder Tennet.
Zo verliep het transport:
Zwaar transport: transformatoren van 365 ton verhuizen van Veendam naar Meeden

Vervoer niet meer door het dorp

Het vervoer van de transformatoren zou eerst dwars door het dorp gaan, maar op die plannen kwam protest. Voor het transport wordt daarom gebruik gemaakt van een tijdelijke toegangsweg door het windpark. De gemeente heeft hiervoor een tijdelijke ontheffing verleend.
'Er zouden dan ook bomen moeten worden omgezaagd. Nou, we hebben gezocht naar een oplossing en die hebben we gevonden met de medewerking van heel veel partijen en grondeigenaren en daar zijn we blij om. De transformator staat nu waar die moet zijn en dat is op het hoogspanningsstation.'
De transporten vinden plaats tussen 22.00 en 04.00 uur, waarbij de N33 een tijdje wordt afgesloten. Donderdagavond vindt het transport van de laatste transformator plaats.