Landelijke ophokplicht voor pluimvee vanwege vogelgriep (update)

Kippen in een kippenschuur (archief)
Kippen in een kippenschuur (archief) © Elwin Baas/RTV Noord
Minister Carola Schouten van Landbouw stelt een landelijke ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden, om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. De ophokplicht is dinsdag om 12.00 uur ingegaan, laat het ministerie weten.
Een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5), die tot ernstige ziekte of sterven bij vogels leidt, is aangetroffen bij een pluimveebedrijf in Zeewolde. De 36.000 dieren op het bedrijf worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Virus op meerdere plekken opgedoken

Maar het virus is ook al op andere plekken opgedoken. 'Met het oog op de uitbraak in Zeewolde, toenemende vondsten van dode wilde vogels in Noord-Nederland én besmette wilde vogels in Duitsland, stelt minister Schouten een landelijke ophokplicht in voor commercieel gehouden pluimvee', aldus het ministerie.
'Dit gebeurt om het risico op insleep van het vogelgriepvirus uit wilde vogels bij bedrijven in Nederland te verkleinen.'

'We waren er al bang voor'

'We hoopten dat het zou overwaaien en er geen uitbraak zou komen, maar we waren er al bang voor', zegt Carla van der Spek, zelf pluimveehouder in Houwerzijl en lid van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Noord.
'Voor ons bedrijf betekent het dat we onze hennen niet meer naar buiten laten. Ze kunnen nog wel gebruikmaken van onze wintergarten (een overdekte uitloop buiten de stal - red.). Onze eieren blijven nog wel opgehaald worden als vrije-uitloopeieren. Dat blijft in elk geval voor zestien weken zo. Moeten ze daarna nog steeds binnen zitten, dan wordt het een gewoon scharrelei. En dat betekent een fors lagere prijs.'

Contact met zieke wilde vogels voorkomen

Dierentuinen, kinderboerderijen en houders van hobbyvogels moeten hun dieren afschermen, om te voorkomen dat ze in contact komen met zieke wilde vogels.
Een eerdere ophokplicht werd begin juli opgeheven voor het hele land. In veel regio's moesten commerciële kippenboeren maandenlang hun pluimvee binnenhouden.

'Het is heel spannend'

Pluimveehouder Van der Spek is 'wel beducht' op een mogelijke vogelgriepuitbraak op haar eigen bedrijf. 'We proberen er qua hygiëne extra op te letten dat je zelf niks naar binnen sleept. Dat ze binnen zitten, scheelt al een hele hoop. Buiten kunnen ze met de uitwerpselen van wilde vogels in aanraking komen. Maar vorig seizoen hebben we gezien dat er ook uitbraken waren in stallen die goed dicht zaten. En toch kwam er een uitbraak. Wat dat betreft is het heel spannend.'
Dit bericht is aangevuld met een reactie van Carla van der Spek