Kabinet neemt genoegen met helft van gevraagde noodbedden

De acute noodopvang in Hengelo
De acute noodopvang in Hengelo © ANP
Het Rijk en de provincies stoppen voorlopig met het zoeken naar extra noodopvanglocaties voor asielzoekers. Dat hebben ze dinsdagochtend besloten na overleg.
Dat betekent dat ze genoegen nemen met zeshonderd acute noodopvangplekken, terwijl het oorspronkelijke doel was om de afgelopen dagen duizend plekken te vinden. De plekken zijn nodig om de druk op het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid betekenen ook 600 plekken dat er 'lucht is gekomen' voor Ter Apel. Dat zorgt ervoor dat er volgens het ministerie voorlopig niet gezocht hoeft te worden naar crisisnoodopvang. Dat zijn plekken die als uiterste noodoplossing ingezet worden om opvang voor asielzoekers te creëren.
De noodopvangplekken in onder andere de provincies Drenthe, Zeeland, Overijssel, Utrecht en Flevoland zijn gerealiseerd na een oproep van het kabinet om honderd opvangplekken per provincie te regelen.
Dat zou in totaal landelijk duizend opvangplekken moeten opleveren. Het aantal van honderd plekken per provincie kwam er omdat het lastiger is om locaties te openen voor minder dan honderd personen. Theoretisch zouden twee provincies dus niet mee hoeven te doen. Groningen en Friesland vinden dat ze voldoende hebben bijgedragen aan de opvang voor asielzoekers.

Nog steeds teveel mensen in de nachtopvang Ter Apel

Het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel is sinds 5 oktober overvol. Er zitten soms honderden asielzoekers te veel in de nachtopvang. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat deze situatie voorlopig voortduurt.
In de nachtopvang mogen maximaal 275 asielzoekers verblijven. Zondagnacht zaten er 175 mensen te veel. Maandagnacht waren dat er ongeveer honderd meer dan toegestaan. De GGD concludeerde eerder dat er in de overbolkte nachtopvang de kans op uitbraak van besmettelijke ziekten reëel is.

COA: Blij met extra opvangplekken

Het COA laat via woordvoerder Sonja Kloppenburg weten blij te zijn met alle extra opvangplekken: 'Ook al zijn ze tijdelijk, ze helpen de druk op Ter Apel te verlichten. Maar we hebben nog steeds extra opvangplekken nodig, dus we gaan door met zoeken.'
De zeshonderd plekken, die verspreid over het land er nu bij komen, vallen overigens niet onder de verantwoordelijkheid van het COA, zegt Kloppenburg: 'De exploitatie en verantwoordelijkheid liggen bij de gemeenten die de opvangplekken aanbieden.'

Verder zoeken naar noodopvangplekken

Het Rijk, provincies en gemeenten zoeken verder naar opvangplekken voor de langere termijn. Het gaat dan onder andere over tijdelijke noodopvangplekken en locaties voor reguliere asielzoekerscentra. 'Dat heeft er ook mee te maken dat veel plekken eindig zijn', aldus een woordvoerder van het ministerie.
Wat is er gebeurd met Schuiling's artikel 51-oproep?
Afgelopen vrijdag riep minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de Commissarissen van de Koning bijeen. Ook zijn staatssecretaris Broekers-Knol en minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waren bij het spoedoverleg aanwezig.
Aanleiding was het verzoek van Koen Schuiling, voorzitter van Veiligheidsregio Groningen. Die deed op grond van artikel 51 van de Wet veiligheidsregio’s een officieel beroep op het kabinet. Schuiling wilde dat Grapperhaus de CdK’s opdracht zou geven gemeenten te dwingen voor meer opvangplekken te zorgen.
Inmiddels is het dus duidelijk dat het kabinet afziet van deze dwingende procedure.
Update: in een eerder bericht gebruikten we het woord: 'crisisopvang'. Hoewel de commissaris van de Koning, René Paas, dit woord ook gebruikt is er juridisch gezien geen sprake van crisisopvang voor asielzoekers. We hebben dit daarom aangepast.