Waterbedrijf Groningen zet mosselen in om waterkwaliteit te checken

De mosselmonitor van het Waterbedrijf Groningen
De mosselmonitor van het Waterbedrijf Groningen © Steven Radersma/RTV Noord
Het waterbedrijf Groningen heeft sinds kort acht bijzondere werknemers in dienst. Het zijn acht mosselen die alarm slaan als het water voor de stad Groningen vervuild is.
De mosselmonitor. Zo heet het kastje dat is geplaatst bij de waterzuivering van Waterbedrijf Groningen aan de Rijksstraatweg in Glimmen. Het is een nieuwe aanwinst van het Waterbedrijf die bedoeld is om de kwaliteit van het water dat wordt ingelaten nauwkeurig in de gaten te houden.
Mosselmonitor gaat Gronings water testen
Per uur stroomt er hier 800 kubieke meter water naar binnen
Carla Melessen - procestechnoloog Waterbedrijf Groningen
Dat water is afkomstig uit de Drentse Aa. 'Per uur stroomt er hier 800 kubieke meter water naar binnen', zegt procestechnoloog Carla Melessen van Waterbedrijf Groningen. 'Dat is 7 miljoen kubieke meter water per jaar.'

Bestrijdingsmiddelen

Het water wordt gezuiverd tot drinkwater dat uit de kraan van alle huishoudens in Groningen komt. Dat water moet natuurlijk wel zuiver zijn.
'Als het water vervuild is met bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen gaan de mossels voor langere tijd dicht. Als meerdere mossels dat doen krijgen we een seintje dat er mogelijk iets mis is', zegt Melessen.
Een met een sensor uitgeruste mossel
Een met een sensor uitgeruste mossel © Steven Radersma/RTV Noord

Sensoren

Wanneer de deksel van de monitor wordt opgetild, zien we hoe dat in zijn werk gaat. Er hangen acht kleine 'kamertjes' in het water, en in elk van de kamertjes huist een mossel. Alle mosselen zijn voorzien van een sensor, die op de schelpen zijn geplakt.
Als er meerdere mosselen langere tijd een afwijkend patroon vertonen wordt dat gedetecteerd. Melesssen: 'Dan gaan we kijken wat er mis is, onder meer door het onderzoeken van monsters. Indien nodig wordt de waterinlaat gestaakt.'

Watervlooien

De mosselen zijn niet de enige bijzondere werknemers van het waterbedrijf. Ze worden in een ander kastje namelijk bijgestaan door watervlooien, waarvan het bewegingspatroon kan verraden of er sprake is van vervuiling.
Melessen: 'Door nu ook mosselen te gebruiken kunnen we meer soorten vervuiling opsporen dan met de watervlooien alleen.'