FC Groningen wil Helmond Sport geen ruimte geven voor bekersurprise

Michael de Leeuw (tweede van rechts) en Paulos Abraham (midden) krijgen tegen Helmond Sport vermoedelijk rust
Michael de Leeuw (tweede van rechts) en Paulos Abraham (midden) krijgen tegen Helmond Sport vermoedelijk rust © ANP
Daags na de belangrijke zege op AZ wacht voor FC Groningen alweer een volgende beproeving. In de eerste ronde van de KNVB Beker vormt Helmond Sport woensdagavond de eerste horde op weg naar bekersucces.
Danny Buijs was afgelopen vrijdag aandachtig toeschouwer bij de wedstrijd Telstar – Helmond Sport. In Velsen-Zuid eindigde het treffen tussen de twee laagvliegers uit de Keuken Kampioen Divisie onbeslist: 2-2.
De oefenmeester van FC Groningen neemt de bekerwedstrijd tegen Helmond Sport uitermate serieus, mede omdat Buijs weet wat het is om met een kleinere club een op papier betere tegenstander uit te schakelen in de beker. Zo ging Buijs als trainer van Kozakken Boys in het seizoen 2017-2018 tegen PEC Zwolle pas in de verlenging onderuit (2-3), maar wist het een ronde eerder wel De Graafschap na penalty's uit te schakelen.

Minst trefzekere KKD-ploeg

‘Als je ze de tijd en ruimte geeft kunnen ze boven zichzelf uitstijgen’, zegt Buijs over Helmond Sport. De Brabanders staan momenteel op de zestiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie met veertien punten uit twaalf wedstrijden. De ploeg van Wil Boessen scoorde tot dusver dertien keer en is daarmee de minst trefzekere ploeg in de eerste divisie.
Danny Buijs: 'Het gevoel is goed'
‘We hebben ze een aantal keren bekeken. Ze hebben veel jonge jongens die gretig zijn om zichzelf te bewijzen. Het kan voor hun de wedstrijd van het jaar worden, maar aan ons de taak om ervoor te zorgen dat dat niet gaat gebeuren.’

Wijzigingen

FC Groningen zal woensdagavond voor een groot gedeelte met dezelfde spelers voor de dag komen die zondagavond met 2-0 van AZ wisten te winnen. Alleen Paulos Abraham, Michael de Leeuw en Laros Duarte beginnen waarschijnlijk vanaf de bank.
‘Ze komen allemaal terug van een spierblessure en twee wedstrijden zo kort op elkaar lukt dan nog niet. Ze maken wel goede stappen, houden het langer vol en herstellen sneller. Wat dat betreft nemen we geen risico. We gooien er daarom twee, drie of vier nieuwe jongens in. Dat moet prima zijn, want die jongens zijn ook goed genoeg.’

Ziekenhuispersoneel geëerd

De bekerwedstrijd tegen Helmond Sport staat in het teken van het eren van ziekenhuispersoneel. Er zullen zo’n 3600 medewerkers uit noordelijke ziekenhuizen gebruikmaken van de uitnodiging van FC Groningen om gratis naar de Euroborg te komen. In totaal zal het stadion met zo’n 7500 mensen gevuld zijn en daarom is alleen de onderste ring geopend. Woensdagavond wordt er om 21.00 uur afgetrapt.