Gemeente Groningen mag doorgaan met aanleg Kattenbrug in Stad

De bouwplaats op de plek waar de Kattenbrug moet komen
De bouwplaats op de plek waar de Kattenbrug moet komen © Nico Swart/RTV Noord
De gemeente Groningen mag doorgaan met de bouw van de Kattenbrug over het Schuitendiep in Stad. Dat is het gevolg van een mondelinge uitspraak van de Raad van State (RvS).
Omwonende Korst van Bladeren is tegenstander van de bouw van de brug en was naar de RvS gestapt. Zijn Galleria Unexpected zit recht tegenover de plek waar de nieuwe brug moet komen. Volgens Van Bladeren is de vergunning voor de bouw van de Kattenbrug in strijd met het bestemmingsplan. In mei dit jaar zette de hoogste bestuursrechter nog een streep door de bouwwerkzaamheden, omdat de gemeente had geblunderd met de vergunning voor de brug. Die paste niet naadloos in het bestemmingsplan en aan de ruimtelijke onderbouwing ontbrak het een en ander.

Weg vrij voor afbouwen brug

De Raad van State wees bezwaar van Van Bladeren dinsdagmiddag af. Daardoor hoeft de bouwstop niet te worden gehandhaafd en is de weg vrij voor het afbouwen van de Kattenbrug. Die brug vormt volgens de gemeente Groningen een cruciaal schakelpunt in het verkeersplan voor de binnenstad.
Volgens Van Bladeren tast de brug het beschermde stadsgezicht rond het Schuitendiep aan. Verder vindt hij dat de brug helemaal niet nodig is omdat over een aantal jaar toch al het autoverkeer uit het centrum zal worden verbannen.

Omgevingsvergunning gerepareerd

De gemeente heeft afgelopen zomer aan 'reparatie' van de omgevingsvergunning gewerkt. Na een uitgebreide rechtszetting besloot de staatsraad de gerepareerde vergunning geheel vrij te geven. De RvS benadrukte dat er inmiddels positieve adviezen liggen van zowel de gemeentelijke monumentencommissie als de Rijksdienst voor het Erfgoed.
Verder is de ruimtelijke onderbouwing in orde en verwacht de staatsraad niet dat de galerie van Van Bladeren aan het Schuitendiep ernstige schade zal oplopen door de werkzaamheden. Al met al vindt de staatsraad dat de gemeente haar huiswerk goed heeft overgedaan.

'Onzorgvuldig bestuur'

Later dit jaar, of begin 2022, volgt nog een bodemzaak waarin de bezwaren van Van Bladeren opnieuw aan bod komen. Zo beticht hij het gemeentebestuur van onzorgvuldig bestuur. De nieuwe brug is dan waarschijnlijk al in gebruik voor het busverkeer.