Instellingen

Stad bezig met twee à drie opvangboten: 'Landelijk zijn er meer dan 600 plekken in beeld'

Bedden voor asielzoekers in de noodopvang in Zoutkamp
Bedden voor asielzoekers in de noodopvang in Zoutkamp © Martijn Klungel/RTV Noord
Er zijn landelijk meer dan de eerder genoemde zeshonderd noodopvangplekken voor asielzoekers in beeld die op korte termijn open kunnen. Sterker nog: ook Groningen zou nog bezig zijn met twee à drie opvangboten in de stad.
Dat zegt commissaris van de Koning René Paas als reactie op het nieuws dat het kabinet voorlopig stopt met de zoektocht naar acute noodopvang voor asielzoekers. Met die acute noodopvang moet het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel worden ontlast. Paas is betrokken bij gesprekken over de opvangplekken. Eerder maakte het ministerie van Justitie en Veiligheid bekend dat er sowieso zeshonderd plekken geregeld zijn voor de korte termijn.

Aanzienlijk meer plekken in beeld dan bekend

Maar volgens Paas kwamen er meer plekken aan bod in een overleg van dinsdagochtend. Een gesprek waar alle commissarissen van de Koning aan meededen. Ook ministers Grapperhaus, Ollongren en staatssecretaris Broekers-Knol waren digitaal aanwezig bij dat gesprek.
'Het gaat echt over aanzienlijk meer plekken dan tot nu toe bekend is', zegt Paas. Volgens hem willen alle provincies extra plekken leveren: 'Er is niemand die niks doet.'
Daarbij heeft hij het dus ook over de provincie Groningen. Na wat doorvragen wil de commissaris wel iets over kwijt. Het gaat om nog eens 'twee à drie opvangboten' in de stad Groningen.
Commissaris der Koning René Paas
Commissaris der Koning René Paas © Martijn Folkers/RTV Noord

Volgende week duizend plekken gereed

De afgelopen dagen is er hard gezocht naar extra noodopvangplekken. Afgelopen vrijdag is in een bijeenkomst gesproken over duizend plekken die binnen 48 uur gerealiseerd moesten worden. Zeker zeshonderd plekken zijn vastgelegd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid vond dat een verdere zoektocht daarom voorlopig niet nodig is.
Paas denkt dat volgende week al duizend extra plekken gereed zullen zijn om het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten: 'Ik denk dat het wordt gehaald', aldus de commissaris van de Koning.
Effect van extra opvang is merkbaar in Ter Apel

Extra capaciteit als 'buffer'

Tegelijkertijd beseft hij dat de provincies nu niet kunnen stilzitten. 'We kopen nu tijd, want na verloop van tijd gaan deze noodopvangen weer dicht. De tijd die we nu kopen moeten we gebruiken om voldoende asielcapaciteit te vinden', aldus Paas.
Hij wil dat er meer plekken komen dan, nodig zodat er een 'buffer' ontstaat. Daarnaast heeft hij aangegeven bij het Rijk dat er meerdere aanmeldcentra voor asielzoekers gerealiseerd moeten worden. Nu moeten alle asielzoekers die naar Nederland komen zich nog melden in het enige aanmeldcentrum in Ter Apel. De staatssecretaris heeft nog niet gereageerd op dat verzoek.

Westerwolde weet nog niet of de opvang toereikend zal zijn

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, reageerde dinsdagmiddag ook voorzichtig op de resultaten uit het overleg: 'Op basis van de ervaring van de afgelopen drie weken zijn we voorzichtig. We hebben vanuit het COA en de IND nog onvoldoende zicht op de cijfers om vast te kunnen stellen of het toereikend zal zijn voor de korte en middellange termijn', aldus Velema.
Al ruim twintig dagen zit het landelijke aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel overvol. Er zitten soms honderden asielzoekers te veel in de nachtopvang. De GGD concludeerde eerder dat er in de overbevolkte nachtopvang de kans op uitbraak van besmettelijke ziekten reëel is.