Wagenbouwers carnaval gaan aan de slag: ‘We gaan ervoor’

Carnaval in Ter Apel in 2020
Carnaval in Ter Apel in 2020 © Suzanne Stoppels/RTV Noord
Carnavalsverenigingen in onze provincie hebben besloten de carnavalsfestiviteiten 'gewoon' weer te organiseren. De wagenbouwers kunnen aan de slag.
Praalwagens, loopgroepen en einzelgängers zullen weer door de straten van Kloosterburen en Ter Apel gaan. ‘In principe kan alles doorgaan. Het is natuurlijk wel afwachten hoe de coronamaatregelen dan zullen zijn. Maar met de huidige regels kan het’, zegt Frans Hegeman, voorzitter van carnavalsvereniging Oldeclooster.
Een versierde tuin in Kloosterburen
Een versierde tuin in Kloosterburen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Dat er één jaar lang geen feest en optocht mogelijk was vonden de organisatoren moeilijk. 'Je wil heel graag maar het kon helaas niet. Carnaval is hier heel belangrijk voor de leefomgeving en de saamhorigheid', legt Hegeman uit.
In Ter Apel zijn ze ook ontzettend blij dat er weer fysieke evenementen georganiseerd mogen worden. 'We gaan ervoor en laten alle digitale bijeenkomsten los', zegt Robert Dreier, woordvoerder van carnavalsvereniging Kloosterwiekers.

Bouwers aan de slag

‘Afgelopen week hebben we vergaderd en we hebben er vertrouwen in dat carnaval op een verantwoorde manier kan worden georganiseerd. Ook wilden we graag duidelijkheid geven richting de wagenbouwers’, legt Dreier uit.
De bouw van carnavalswagen duurt namelijk lang. In deze periode wordt er vaak begonnen aan de praalwagens terwijl de optocht pas in februari plaatsvindt.
© Marthijs Veldthuis RTV Noord

Duizenden toeschouwers

Beide carnavalsverenigingen weten nog niet hoe de toegang tot de optochten geregeld gaat worden. 'Het is in de buitenlucht dus hoeven we daar geen bijzondere toegangsmaatregelen voor te treffen', zegt Hegeman. 'Maar het is natuurlijk nog een beetje koffiedik kijken omdat de situatie qua corona in februari weer heel anders kan zijn.'
In Ter Apel waren vorig jaar wel de straten versierd en de Koningstraat hadden ze 'heimwee naar carnaval'
In Ter Apel waren vorig jaar wel de straten versierd en de Koningstraat hadden ze 'heimwee naar carnaval' © Martijn Klungel/RTV Noord
In Ter Apel bekijken ze de situatie ook van dag tot dag. 'Als we met QR-codes moeten gaan werken is dat een hele operatie. We hopen dat we het net zo kunnen regelen als de 4 Mijl. Ons evenement is daarmee te vergelijken. Wij zijn ook een doorstroomevenement waarbij mensen buiten naar de lopers keken. Dat was geen probleem’, legt Dreier uit.

Weinig testlocaties

Bij de traditionele feesten wordt wel gevraagd om een QR-code. 'We houden ons aan de regels van de overheid. Dus we doen een check bij de deur', legt Hegeman uit. 'Het is voor ongevaccineerde mensen uit deze gemeente wel wat lastig om zichzelf te laten testen. Het zou mooi geweest zijn als de gemeente een testlocatie in de buurt had gerealiseerd. Maar daarvoor moeten mensen nu een eindje rijden.'
'Er zijn meer verenigingen die daarmee zitten en die iets willen organiseren. Het zou mooi zijn als er meer testlocaties in de buurt komen', zegt Hegeman.
Dreier verwacht dat de feestvierders in Ter Apel wel de moeite zullen nemen om een testbewijs te regelen. ‘Carnaval is één keer per jaar. De doelgroep gaat zich wel laten testen. De bereidheid is best hoog voor zo’n gezellig feest als carnaval.’
Carnaval is volgend jaar van 25 februari tot en met 1 maart.
Vorig jaar vonden er vooral digitale bijeenkomsten plaats en is er veel teruggekeken naar voorgaande jaren: