Instellingen

Warming-up: FC Groningen - Helmond Sport

Romano Postema krijgt een basisplaats
Romano Postema krijgt een basisplaats © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de bekerwedstrijd tegen Helmond Sport.
Door de wereldgoal van Cyril Ngonge stapte Danny Buijs maandag met een grote glimlach uit bed. De laatste thuisoverwinning van FC Groningen dateerde namelijk alweer van 28 februari, toen met 1-0 van Fortuna Sittard werd gewonnen. Door de overwinning op AZ is een kleine crisis in Groningen afgewend. De club staat weliswaar nog altijd slechts op de vijftiende plaats in de eredivisie, scoort moeilijk en won slechts twee keer. Toch is er binnen de club de overtuiging dat de praatsessies van afgelopen week wel eens cruciaal kunnen zijn voor het restant van het seizoen.
Danny Buijs: 'Het gevoel is goed'

De vorm: FC Groningen

De vertrokken spelers worden nog regelmatig aangehaald om het tot nu toe teleurstellende seizoen van FC Groningen te duiden. Toch zijn er inmiddels ook voldoende lichtpuntjes te vermelden als het over de equipe van Buijs gaat. Michael de Leeuw maakte tegen AZ zijn eerste doelpunt. Damil Dankerlui stond tegen de Alkmaarders zijn mannetje als rechtsback en gaf de geweldige assist op de 2-0. En Cyril Ngonge schoot zich met zijn doelpunt in de geschiedenisboeken, want hij vindt zich nu terug in een rijtje met: Michael de Leeuw, Erik Nevland en Jurrie Koolhof. Ngonge is slechts de vierde speler die in zijn eerste tien wedstrijden zes eredivisiegoals voor FC Groningen maakte.

De vorm: Helmond Sport

Helmond Sport is oprecht een klein duimpje in het betaald voetbal. De club werkt met een spelersbegroting van zo’n 6,5 ton, heeft amateurspelers in dienst en is afhankelijk van huurlingen van satellietclub KV Mechelen. De Belgische middenmoter heeft momenteel maar liefst vijf spelers verhuurd aan de ploeg van Wil Boessen. Helmond Sport staat op de zestiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie en scoorde slechts dertien keer. Daarmee is de club de minst scorende ploeg in de eerste divisie. Boyd Reith is de gevaarlijkste speler van de Brabanders. De rechtsback creëert de meeste kansen van de gehele eerste divisie.

Waar moeten we op letten?

Op papier moet FC Groningen de wedstrijd van vanavond gemakkelijk kunnen winnen. Toch kiest Buijs ervoor om geen spelers rust te geven, maar met zijn sterkst mogelijke opstelling voor de dag te komen. Laros Duarte, Paulos Abraham en Michael de Leeuw starten niet in de basisopstelling, maar dat heeft met fysieke ongemakken te maken. Daardoor krijgt Romano Postema voor het eerst dit seizoen de kans om zich vanaf het begin te laten zien. Afgelopen seizoen bewees de spits te kunnen scoren toen hij werd uitgeleend aan FC Den Bosch. Voor FC Groningen wacht hij nog altijd op zijn eerste officiële goal. Hij is er al tijden op gebrand om van die vervelende statistiek af te komen.

Historie

FC Groningen speelde elf keer eerder een officiële wedstrijd in eigen huis tegen Helmond Sport. Acht keer werd er gewonnen, twee keer werd het gelijk en slechts één keer gingen de Brabanders er met de winst vandoor. 21 jaar geleden kwam Helmond Sport voor het laatst op bezoek in Groningen. FC Groningen won destijds met 2-0 dankzij doelpunten van Martin Drent en Ivar van Dinteren.

FC Groningen Live

De wedstrijd is woensdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen – Helmond Sport begint om 21.00 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 20.30 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Wim Masker is de analist in de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Mike te Wierik is er vanwege een blessure nog niet bij. Paulos Abraham, Michael de Leeuw en Laros Duarte starten niet in de basis omdat ze terugkomen van een spierblessure en nog geen twee wedstrijden in drie dagen kunnen spelen.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen

Leeuwenburgh, El Hankouri, Van Hintum, Kasanwirjo, Dammers, Dankerlui, Van Kaam, Suslov, Ngonge, Irandust en Postema.